Berend Raap.
Berend Raap. (Foto: aangeleverd)

‘Leuk en zinvol werk dat ook nog eens goed betaalt’

Algemeen

REGIO - Wie bovenstaande kop als muziek in de oren klinkt, kan direct aan de slag bij Alphatrots. Pas wel op, want wie eenmaal bij Alphatrots werkt, blijft vaak jarenlang aan het bedrijf verbonden. Medewerkers zijn dik tevreden en beoordelen Alphatrots met een 9,4. Het bedrijf levert huishoudelijke hulp door heel Nederland. Wie denkt dat huishoudelijk werk alleen maar ‘poetsen’ is heeft het goed mis. Directeur Berend Raap weet wel beter en is trots op die honderden medewerkers die dagelijks - voornamelijk - ouderen helpen. Hoe trots? Alphatrots!

Alphatrots zoekt nieuwe werknemers

“Enig idee hoe onze mensen het verschil maken bij de mensen thuis? Onze medewerkers zijn vaak vaste krachten en een vaste waarde bij mensen die hulp nodig hebben. Natuurlijk is het onze primaire taak om huishoudelijk werk te verrichten. Daar zijn onze mensen voor getraind en dat doen ze met liefde en plezier. Maar er komt véél meer bij kijken”, zegt Raap. “Er ontstaat tussen de cliënten en onze mensen een vertrouwensband die heel waardevol is. Het werkt ook écht twee kanten op. Hoe mooi is het dat door onze hulp mensen langer thuis kunnen blijven wonen? En weet je hoe de praktijk werkt? Onze mensen zijn alert en signaleren mogelijke problemen, om vervolgens de juiste instanties te waarschuwen die passende hulp bieden. Maar denk ook aan iets kleins, zoals een schilderijtje ophangen of het gras dat gemaaid moet worden. Vaak is het de man of zoon van onze krachten die dan even te hulp schiet. Dat ontstaat als je elkaar kent; het wordt net als familie. En de dankbaarheid? Die is vaak onmetelijk groot en dát is precies waarom het zo goed werkt.”

Gouden koppels

Volgens Raap zijn de Gouden koppels de basis voor het bedrijf dat goed functioneert en uitbreidt. “We koppelen niet zomaar onze mensen aan cliënten. Het moet matchen, zo eenvoudig is het. En als een cliënt of onze medewerker het niet ziet zitten is het geen match en dus ook geen Gouden koppel. Alleen als het van twee kanten klikt, werkt het goed.” 

‘Onze mensen zijn volledig zelfstandig’

Dertien jaar geleden is Alphatrots begonnen in een Fries dorpje. Het bedrijfje verhuisde naar een kantoor in Sneek en groeide uit tot de landelijke speler die het nu is met ruim 400 medewerkers. Omdat we uitbreiden, zijn we een campagne opgestart om nieuwe medewerkers te werven. Onze medewerkers zijn vooral vrouwen, maar mannen zijn net zo welkom. De meeste werknemers zijn 10 tot 12 uur aan de slag bij ons. Je kunt ook ‘s avonds een kantoor gaan schoonmaken of vakantiehuisjes, maar dan mis je toch echt die ongelooflijke dankbaarheid. 

‘De verdiensten zijn goed, want onze werknemers krijgen 22 euro per uur’

Onze mensen zijn volledig zelfstandig en krijgen veel vrijheid om hun werk zelf vorm te geven. De verdiensten zijn goed, want onze werknemers krijgen 22 euro per uur. Werk je meer dan 20 uur? Dan heb je een inschrijving bij de kamer van koophandel nodig en daar helpen we bij. We zijn ooit begonnen als belangenbehartiger voor medewerkers in de huishoudelijke hulp omdat ze bijvoorbeeld onderbetaald werden. We staan ook echt voor onze mensen, die ons mede daarom zo goed beoordelen. Dát is de basis voor ons succes en onze groei.”


Nieuwe werknemers

Alphatrots groeit en is op zoek naar mensen die mee willen groeien. “Onze mensen zijn gemiddeld 54 jaar en we hebben zelfs een medewerker van 76 jaar die haar werk zó leuk vindt dat stoppen voorlopig nog geen optie is. De gemiddelde leeftijd is bij ons wat hoger, maar enige levenservaring is wel belangrijk. Al weet ik zeker dat dit werk ook voor studenten heel geschikt is. Zeker als je daarnaast nog eens een studie volgt in - bijvoorbeeld - het sociale domein. Het extra werk levert een mooie aanvulling op je studie-inkomen op. 

‘We plaatsen ze bewust op een voetstuk’

Onze mensen krijgen niet altijd de maatschappelijke waardering die ze verdienen, daarom schreeuwen wij van de daken hoe belangrijk en onmisbaar ze zijn. We plaatsen ze bewust op een voetstuk omdat we oprecht ontzettend trots op ze zijn. Hoe trots? Alphatrots!”  

Kijk voor meer informatie en waarom jij onderdeel wil zijn van Alphatrots op www.alphatrots.nl.