Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Moedige Moeders: 'Vapen (e-sigaret) populair onder jongeren'

REGIO - Uit onderzoek van de NOS blijkt dat vapen  onder scholieren steeds vaker voorkomt. Op middelbare scholen, maar ook zelfs in groep 7. Ouders zitten met veel vragen: wat is vapen precies? Hoe gevaarlijk is het? Ze vragen zich af hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan en op welke manier ze met hun kind hierover in gesprek kunnen gaan. In dit artikel van 'Moedige Moeders' lees je hier alles over.  Moedige Moeders biedt hulp aan jongeren die kampen met verslaving (alcohol, drugs, gokken), maar is er juist ook voor de ouders en naasten van de jongeren om ze te begeleiden naar een toekomst zonder verslaving.  

Uit onderzoek blijkt dat vapen onder scholieren steeds vaker voorkomt 

Een vape is een e-sigaret. Dit is een elektronisch apparaat dat de werking van een sigaret nadoet. In plaats van tabak zit er een vloeistof in (‘e-liquid’). Door verwarming van de vloeistof komt er damp vanaf. Het inademen van de damp wordt vapen genoemd. Het is dus een andere manier van roken. Er bestaan wegwerpvapes, maar ook vapes die bijgevuld kunnen worden met vloeistof. Ondanks het verkoopverbod aan minderjarigen komen kinderen een stuk makkelijker aan vapes dan aan sigaretten. Ze bestellen vapes zonder id-check via webshops en sociale media.

Waarom is vapen zo populair onder jongeren? 

De tabaksindustrie richt de marketing van e-sigaretten en wegwerpvapes bewust op kinderen en jongeren. Vapes lijken soms op een markeerstift of USB-stick. Vapes zijn er in allerlei kleuren en smaakjes zoals chocola, kokosnoot of bubblegum. "Smaakstoffen zoals watermeloen klinken misschien gezond, maar het zijn gewoon chemische goedjes",  vertelt Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut. Op Tiktok kun je zien hoe de tabaksindustrie influencers benadert om vapen te promoten. Ook Arjen Lubach maakte een item waarin vapen ‘tot op de bodem’ werd uitgezocht.

Hoe schadelijk is vapen?

Met al die kleurtjes en smaakjes lijken vapes onschuldig speeltjes. Maar in de meeste vapes zit nicotine. Nicotine kan leiden tot hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, hoge bloeddruk en zelfs epileptische aanvallen. Nicotine kan bij jonge kinderen de ontwikkeling van de hersenen verstoren. En hoe jonger een kind begint met het gebruik van nicotine, hoe sneller er een verslaving optreedt. Op basisschoolleeftijd zijn een paar trekjes al genoeg om een nicotineverslaving te ontwikkelen. Er zijn ook vapes zonder nicotine. Maar de damp van elke vape kan leiden tot irritatie en schade aan de longen. Ook zitten er kankerverwekkende stoffen in.

Zet vapen jongeren aan tot roken?

De tabaksindustrie richt zich met de nieuwe generatie vapes niet op rokers die willen stoppen, maar op jongeren die nog nooit gerookt hebben. Jongeren beginnen met vapen en voor hen is vapen juist vaak een opstapje naar het roken van de gewone tabakssigaret. Voor de tabaksindustrie maakt het niet uit of je kind rookt of vapet. Als mensen maar verslaafd raken aan hun product.

Praat met je kind over vapen

Praat met je kind over vapen

Ga in gesprek met je kind over vapen. Onder middelbare scholieren is vapen behoorlijk populair, dus de kans dat je kind er al eens over heeft gehoord is best groot. Vraag wat het er al over weet, of er kinderen op school zijn die het doen en wat je kind daarvan vindt. Leg uit waarom je niet wil dat je kind gaat vapen. Laat weten dat je wil dat je kind gezond is en niet dat het verslaafd raakt aan nicotine. En laat je kind ook nadenken over hoe het zal reageren als het een keer een vape aangeboden krijgt. Leg uit dat ‘nee’ zeggen een optie is en dat je ook kan weigeren om mee te doen. Echte vrienden accepteren en respecteren dat.

Wat kun je als ouder doen als je kind vapet?

Probeer als ouder consequent te zijn en maak duidelijk dat je het vapegedrag afkeurt. Uitspraken als ’daar krijg je later kanker van’ helpen vaak niet. Wat wel werkt is het bespreken van de korte termijn effecten van nicotine. Er zijn genoeg kinderen die zich helemaal niet lekker gaan voelen door de nicotine. Ook geld speelt bij jongeren vaak een rol. Benadruk dat het zonde is als hun hele zakgeld opgaat aan vapen. Daarnaast is uit onderzoek bekend dat vapen een opstapje is naar roken. En van roken ga je stinken, krijg je een lelijke huid, gele tanden en een slechte adem. Dat is voor vriendjes en vriendinnetjes natuurlijk echt niet aantrekkelijk..

Waar kan je kind nog meer terecht?

Heb je een gesprek gehad met je kind over het vapen, wijs je kind dan ook op de jongerenwebsite IkStopNu. Hier vinden ze informatie en video’s over de voor jongeren relevante korte termijn effecten en risico’s van roken. Ook zijn er tips om ze te ondersteunen bij een stoppoging, bijvoorbeeld apps die zij kunnen gebruiken. Ook kunnen ze gratis bellen met medewerkers van de Stoplijn op telefoonnummer 0800 – 1995. Bron:helderopvoeden.nl

Zoekt u naar info, steun, begrip en een luisterend oor?

Er is de mogelijkheid bijeenkomsten bij te wonen die zijn op woensdagavond. Ook is er de mogelijkheid om via Zoom bijeenkomsten bij te wonen. Info hierover via de hulplijn of info@moedigemoeders.nl Wilt u persoonlijk contact? Bel dan de hulplijn 06-38379733 (bereikbaar van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds).

Er is de mogelijkheid bijeenkomsten bij te wonen 

Drugstesten

Moedige Moeders verkoopt multi-urinetesten voor de volgende middelen: Cocaïne, MDMA (xtc), Speed, THC (jointjes), Heroïne en Methamfetamine (crystal meth). De testen waarmee deze drugs getest kunnen worden zijn ook verkrijgbaar bij Gerro en Esther, Stient 9, Volendam. 

Mocht u na een negatieve test het gedrag van uw kind toch niet vertrouwen? Denk dan aan 3- of 4-MMC ook wel Miauw Miauw genoemd, een zogenoemde designer drug die niet in deze testen voorkomt. Hier hebben we sinds kort aparte single testen voor te koop. Ook is er een meer uitgebreide test waarmee o.a. ook Ketamine getest kan worden. Voor informatie kunt u de hulplijn 06-38379733 bellen.