Enorm

We kunnen niet onder het nieuws uit dat de helft van de wereldbevolking over 10 jaar te zwaar is. Te dik, te vet, te vol met een BMI (body mass index) boven de 30.

Ook in ons land zijn een groot deel van de kinderen al te dik. Over ouders met obesitas maar niet te spreken. Maar …nu worden we meteen op onze vingers getikt, want een kind is niet meer te dik en een ouder niet obese. Volgens nieuwe regels behoren we dat nu te benoemen met enorm.

Ik denk dat de bedenkers van deze nieuwe aanduiding zich enorm vergissen.

Maar het blijft een feit dat we te veel eten en te weinig bewegen en dat de beroemde Weight-Watchers ineens na vijftig jaar stoppen met hun workshops!

Maar…Waterlanders niet getreurd! Er bestaat inmiddels een mooie gelegenheid om slimmer om te gaan met ons gewicht. En dat betekent nu eens niet een paar weken afzien van eten of rennen tot je een ons weegt.

Het obesitas probleem wordt hier sinds kort met een heel persoonlijke stijl aangepakt.

Via zijn of haar arts kan men een leefstijl coaching krijgen die de wat bijzondere naam GLI heeft, wat staat voor GECOMBINEERDE LEEFSTIJL INTERVENTIE. Het GLI-programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en wordt niet verrekend met het eigen risico.

SLIMMER is zo een GLI-programma voor serieuze volwassenen met overgewicht. (BMI 25-30) gecombineerd met een verhoogd risico op diabetes, verhoogd cholesterol, en tevens voor volwassenen met obesitas (BMI 30-40)

Het gaat er wel om dat de persoon in kwestie gemotiveerd is en in staat is om een leefstijl programma te volgen dat 2 jaar in beslag neemt!

Daarvoor krijgt men begeleiding van een diëtist, een fysiotherapeut, een leefstijl coach en een beweegmakelaar.

Het eerste jaar is behoorlijk intensief. Daarna kijkt men gezamenlijk hoe je jouw gezonde leefstijl kan blijven volhouden.

Het eerste jaar wordt er onder begeleiding wekelijks een uur gesport om samen een beweeg- en sportroutine op te bouwen die bij je past.

Daarnaast is er aandacht voor voedsel- en eetgewoonten. Zo wordt er rustig toegewerkt naar een volwaardig eetpatroon.

Ook wordt er aandacht besteed aan slaapgewoonten en leert men hoe beter te ontspannen.

Kortom, met behulp van coaches leer je stap voor stap via kleine doelen grote resultaten te boeken met het GLI-programma Slimmer. Doen dus als je bovenmaats dreigt te worden!

In Monnickendam en in Volendam kan men daar al via zijn of haar huisarts terecht!

*******