Matthias Stom, Christus met doornen gekroond (ca. 1633–1639)
Matthias Stom, Christus met doornen gekroond (ca. 1633–1639) (Foto: Nut Edam)

Lezing Karin Braamhorst: Passie en compassie

EDAM - Nut departement Edam donderdag houdt 23 maart de lezing door Karin Braamhorst 'Passie en Compassie'.

De Passie van Christus wordt door kunstenaars in aangrijpende en ontroerende beelden zichtbaar gemaakt. Het is verrassend hoe deze bekende verhalen ons nieuwe inzichten en ervaringen kunnen bieden. Het lijden van Christus werd in de loop van de tijd steeds menselijker uitgebeeld. Zo kwam er meer aandacht voor compassie. Deze lezing gaat in op hoe kunstenaars de trouw, de twijfel en angsten van Petrus verbeelden en de ontsteltenis van de discipelen toen zij getuige waren van de arrestatie. 


Ook moderne kunstenaars laten ons zien hoe de oude thema’s van lijden en medelijden universeel menselijk zijn en ook buiten de kaders van de traditionele religieuze kunst een diepgevoelde ervaring opleveren. Kunsthistorica Karin Braamhorst onderzoekt op welke wijze het lijden door verschillende kunstenaars in beeld is gebracht en hoe relevant de thema’s van passie en compassie ook vandaag de dag nog zijn.


Tijd: 20.00 uur. Plaats: Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam. Leden gratis, niet-leden € 5,00 per persoon. Vanaf 19.30 uur is de kerk open en staan koffie en thee klaar.