Mooie aanwinst voor museum De Speeltoren.
Mooie aanwinst voor museum De Speeltoren. (Foto: aangeleverd)

IJspret in de Speeltoren

WATERLAND - Eind vorig jaar schonk Hennes Mol een verzameling schaatsen en andere voorwerpen, die met ijspret te maken hebben, aan Waterlandsmuseum de Speeltoren. Deze negentiende eeuwse objecten hebben dit weekend een mooie plek in de Historiezaal van het museum gekregen.

Hennes Mol, lid van Vereniging de Poolster, heeft zijn hart verpand aan Monnickendam en de Speeltoren, hij is daardoor ook lid van Vereniging Oud Monnickendam geworden. Maar liefst veertig jaar lang verzamelde hij allerlei materialen die met schaatsen te maken hebben. Op een dag besloot hij dat Waterlandsmuseum de Speeltoren dé aangewezen plek is om zijn geliefde objecten aan te schenken. In december vorig jaar was het zover en het museum is bijzonder dankbaar deze mooie aanwinst in de collectie te kunnen opnemen.

Een kinderduwsleetje uit 1888 met daarop krulschaatsen voor kinderen en oorwarmers kregen een plaatsje in de vitrine, samen met klompschaatsen en krulschaatsen uit 1850. Er liggen hechten om onder klompen te binden en een paar Marker ijsklompen. Buiten de vitrine gaat de verzameling door met ijs- en schaatsstokken en aan de muur hangt een grote schaats die dienst deed als winkeluithangbord. 

Deze objecten zijn een feest van herkenning en nostalgie. Een mooie aanvulling op wat er al aan ijspret in het museum te zien was, zoals bijvoorbeeld de foto van het IJspaleis op de Gouwzee, ook uit eind negentiende eeuw.

Openingstijden

Voor openingstijden zie www.despeeltoren.nl en volg de actualiteit op @despeeltoren. U kunt vriend worden van het museum vanaf 10 euro per jaar of draag uw steentje bij door als vrijwilliger aan de slag te gaan. Info@despeeltoren.nl.