De beste referentie is een oud-collega of oud-werkgever: iemand die jou goed kent.
De beste referentie is een oud-collega of oud-werkgever: iemand die jou goed kent. (Foto: Adobe Stock)

Hoe referenties je helpen bij het vinden van een leuke nieuwe baan

Referenties kunnen nét dat extra zetje zijn om jouw droombaan binnen te slepen. Wij leggen uit hoe referenties je bij het sollicitatieproces kunnen helpen.

De eerste vraag die in je opkomt is misschien: 'Wat is een referentie'? Dit is iemand die bereid is om wat over jouw carrière te vertellen aan een derde. Jouw toekomstige werkgever wil soms van iemand anders horen hoe je functioneert en wat je sterke en zwakke punten zijn. In dat geval vragen ze je om een paar referenties op te geven. Het is niet toegestaan dat een potentiële werkgever zonder jouw medeweten hiernaar vraagt, dus jij moet altijd eerst hiervan op de hoogte worden gebracht. Het is aan te raden om van tevoren alvast te bepalen wie je daarvoor wil benaderen. 

Wie kan ik inzetten?

De beste referentie is een oud-collega of oud-werkgever: iemand die jou goed kent. Uiteraard kies je iemand die positief over jou is, maar de potentiële werkgever kan ook aan je oud-collega vragen waar jij minder goed in bent. Daar moet dan een antwoord op komen. Benader voorafgaand aan de sollicitatie alvast een paar oud-collega's en vraag of je diegene als referentie op mag geven. Ga ook na of zij nog steeds dezelfde functie bekleden. 

Referenties vermelden

Zet referenties niet standaard op je cv, tenzij daar nadrukkelijk om gevraagd wordt. Meestal vraagt een werkgever hier zelf naar, maar je kunt het altijd ter sprake brengen. Let op: plaats nooit zomaar contactgegevens van referenties op je online cv of social media. Je kunt natuurlijk wél vragen of mensen jou willen aanbevelen op deze kanalen.