Groeiende belangstelling voor subsidie oplossingen bij netcongestie.
Groeiende belangstelling voor subsidie oplossingen bij netcongestie. (Foto: aangeleverd)

Provincie investeert 1,5 miljoen euro om elektriciteitsnet te ontlasten

Duurzaamheid

REGIO - Provincie Noord Holland investeert 1,5 miljoen euro in ‘slimme oplossingen’ om het elektriciteitsnet te ontlasten. Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of agrariërs die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij, kunnen subsidie krijgen van de provincie. Ook bewonerscollectieven die samen energie willen opslaan kunnen van deze subsidie gebruikmaken. 

De subsidie oplossingen bij netcongestie (SON) wordt dit jaar voor de tweede keer opengesteld na de grote belangstelling en het succes van de openstelling in 2022. De vraag naar elektriciteit blijft groeien en steeds meer woningeigenaren installeren warmtepompen en zonnepanelen. Ook het aantal elektrische auto’s neemt toe en bedrijven verduurzamen. Op steeds meer plekken verschijnen wind- en zonneparken om lokaal energie op te wekken. 

Slimme oplossingen

Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Deze slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen. Soms zijn het tijdelijke oplossingen, totdat de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk klaar zijn. Vaak zijn het ook duurzame oplossingen voor de toekomst. Per samenwerkingsverband is maximaal 250.000 euro beschikbaar voor een collectieve oplossing, individuele partijen komen in aanmerking voor maximaal 75.000 euro. Aanvragen kan van 23 mei tot en met 30 november via het subsidieloket van de provincie.