Raadslid Tineke Bouchier van GroenLinks.
Raadslid Tineke Bouchier van GroenLinks. (Foto: via raadsvergadering Alkmaar 25 mei 2023)

Raad stemt voor onderzoek startersleningen

Politiek

ALKMAAR – De gemeenteraad stemde donderdag 25 mei in met een onderzoek naar de mogelijkheden tot het verhogen van de starterslening. Het moet voor meer starters mogelijk zijn om een huis te kunnen kopen, vinden raadsleden.

GroenLinks kwam, samen met Leefbaar Alkmaar, SP en PvdA, in de eerste instantie met een voorstel om de starterslening gelijk te stellen aan de nationale hypotheekgarantie (nhg) zodat starters makkelijker een middenkoopwoning kunnen kopen. “We willen dat de starterslening aansluit bij de menselijke maat, realistisch is en aansluit bij de nhg, dat lijkt ons een heel belangrijke en logische stap,” zei GroensLinksraadslid Tineke Bouchier.

Dit stuitte al snel op weerstand van onder andere het CDA. De grens van de nationale hypotheekgarantie is 405.000 euro. “Vindt u dat een starterswoning?” vroeg Gosse Postma aan raadslid Bouchier. Mede-indiener Marius de Boer van PvdA begreep de vraag. “Toen ik een aantal jaar geleden een huis kocht was de nhg 250.000. Inmiddels is deze 405.000 waarbij je je inderdaad kunt afvragen of je nog met een starterswoning te maken hebt of een volwaardige woning.” De Boer haalde een voorbeeld aan uit Kijken zonder kopen waarin een gezin van vijf in een appartement vertoefde en een budget had voor 355.000 euro in Zoetermeer. Volgens De Boer is dat de realiteit van tegenwoordig. “Betaalbaar bouwen is belangrijk om het aanbod te vergroten en de prijs te drukken. De verhoging van een starterslening is een mooi steuntje in de rug.”

Het CDA was niet tegen een starterslening. “Die zijn hartstikke belangrijk,” vond Postma, maar om 405.000 te kunnen lenen is een minimaal jaarinkomen van 90.000 euro bruto nodig, zo was zijn berekening. “Een hardwerkende Alkmaarder komt daar niet bij in de buurt.” Postma kon zich meer vinden in de sociale koopgrens. Naar die mogelijkheid werd hij nieuwsgierig. Het CDA kon het voorstel dan ook steunen naar aanpassing ervan. De nhg-grens werd niet meer aangehouden. In plaats daarvan werd de wethouder nu gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden, consequenties en het verhogen van de maximale kosten van een woning voor een starterslening en dat voor het vierde kwartaal van dit jaar.

VVD en PvdD konden zich ook na aanpassing niet vinden in het voorstel. Kivilcim Pinar van PvdD steunde het voorstel niet vanuit principiële overwegingen. “Wij hebben er moeite mee dat de motie is gericht op huizen kopen.” De partij wil meer betaalbare huizen en huren realiseren. VVD vindt het onverstandig om als gemeente te hoge leningen te geven. “Je wilt niet dat mensen onnodig in de financiële problemen komen. De gemeente is geen bank. Mensen gaan eerst tot het maximum bij de eigen bank, dat gaat dan net niet, en dan gaan ze naar de gemeente. Dan hebben ze dus wel een woning maar kunnen die niet meer betalen.”

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen (BAS) omarmde het voorstel en vond een onderzoek verstandig, alsmede het tijdspad vond hij realistisch. Als de raad voor het voorstel zou stemmen zou hij de zorgen van de VVD, die meerdere partijen deelden, meenemen in het onderzoek.