ALKMAAR - 22-05-2023, Jolanda Huiting.
ALKMAAR - 22-05-2023, Jolanda Huiting. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

‘Met drank op was ik leuker, knapper en sexyer’

Vervolg voorpagina


Ik wilde gewoon dood en zag het niet meer zitten. Maar mijn dochter zei: ik wil niet dat je doodgaat, ik wil niet zonder jou. Toen knakte er iets en heb om hulp gevraagd. Ik ben naar een kliniek gegaan en daar word je niet met handschoentjes aangepakt. Dat ego moest eruit, want je bent op dat moment vooral met jezelf bezig. Als dat ego weg is, kun je pas verder en inmiddels ben ik veertien maanden clean. Ik ga veel naar ontmoetingen met lotgenoten. Dat helpt. Stoppen met drinken is makkelijk. Maar clean blijven is ongelooflijk lastig. Die dagelijkse struggle deel ik op mijn Facebookpagina en YouTubekanaal. Dat is mijn manier om ermee om te gaan."

Wereld weer open

Jolanda leidt nu een rustig leven, zonder een druppel alcohol. "Het kabbelt, maar dat is heerlijk. Ik durf weer doelen te stellen, want de wereld ligt weer open. De obsessie is weg en ik kan 'gewoon' weer eens mijn moeder ergen met de auto naartoe rijden. Ook mijn dochter komt weer langs en daar ben ik ontzettend blij mee. Of ze blij met mij is? 

'Het kabbelt, maar dat is heerlijk'

Ze is sceptisch en houdt een slag om de arm. Terecht. Ik durf ook echt niet te zeggen dat ik nooit weer terugval. Ik tel de dagen dat ik goed ga, soms zelfs de uren. Maar ik ben kan weer genieten van kleine dingen, zoals de zon op m'n gezicht. Ik wil graag mijn verhaal delen om ook anderen te inspireren. Verslaving is een groot, heel groot probleem. Het is lastig vast te stellen wanneer je verslaafd bent, maar voel jezelf aangesproken als je obsessief bezig bent met je gebruiksmoment. Veel mensen voelen een leegte en vullen dat op met verdovende middelen zoals drank, drugs, maar ook seks of gokken. Je kunt het ook vullen met liefde. Het gaat om tevreden zijn, het geluk vinden in jezelf. Als ik met mijn lezing ook maar één iemand kan bereiken en zo helpen, is mijn missie geslaagd."

De Alkenhorst is te vinden aan Schelfhoutstraat 4 in Alkmaar. De lezing bijwonen kost 2,50 euro. Graag aanmelden via jolandainherstel@gmail.com.