Lien en Harry Harpal- Mahesh vieren hun zestigjarig huwelijksfeest.
Lien en Harry Harpal- Mahesh vieren hun zestigjarig huwelijksfeest. (Foto: Vincent de Vries)

Diamanten bruiloft voor Lien en Harry

Nieuws

BROEK OP LANGEDIJK – De huiskamer staat vol met prachtige bloemen. Tientallen kaarten en natuurlijk de felicitaties van het Koninklijk paar en de Commissaris van de Koning. Ook locoburgemeester Nils Langedijk van de gemeente Dijk en Waard kwam persoonlijk langs om het bruidspaar Lien en Harry Harpal- Mahesh te feliciteren met hun zestigjarig huwelijksfeest.

Zowel Lien als Harry komen uit Suriname. Lien (79) heeft daar haar hele jeugd doorgebracht. “Tot mijn twintigste en toen ging ik verloven met Harry. Ik ben een Hindoestaanse en die hebben al eeuwenlang bepaalde tradities. Na mijn lagere school periode heb ik verschillende cursussen gevolgd om modinette te worden, meisje op een naaiatelier. Mooie kleding maken vond ik heerlijk. Ik kom uit een gezin van negen kinderen en veel tijd voor hobby’s was er niet. Ik moest natuurlijk ook mijn moeder helpen. We sportten wel op straat of veldjes. Ik fietste ook graag en ik was veel te vinden in de tuin.”

Enorme feesttent

In de Hindoestaanse gemeenschap is het regel dat ouders op zoek gaan naar een partner. Een huwelijk wordt dus door de gezamenlijke ouders gearrangeerd. “Toen ik zestien jaar was kwam Harry op bezoek. Een spannend moment. Vindt hij me leuk? Gelukkig was dat zo. En Harry werd door mijn ouders goedgekeurd. Toen hebben we elkaar vier jaar niet gezien en toen ik 20 jaar was zag ik Harry weer en werd de verloving bekend gemaakt.” Een maand na de verloving staat de bruiloft op het programma. “Een enorme tent werd op een veld geplaatst en er kwamen ruim 200 gasten. Iedereen hielp mee en het feest duurde totaal drie dagen en werd betaald door onze beide ouders”, lacht Lien. “Eten, drinken, muziek en dansen. Het was geweldig.’’

Kelner

Harry (80) werd geboren in Paramaribo. “Ik was een van zes kinderen. Na de lagere school ging ik naar de mulo. Die heb ik afgemaakt en daarna kreeg ik een baan in het Palaz hotel als kelner. Het moment, ik was net zeventien, dat ik Lien even mocht zien, was voor mij fantastisch. Een mooi meisje en ik was blij dat we op 20 april 1963 konden trouwen. En wat een mooi feest hebben we gehad. Het hele dorp was aanwezig. Een Hindoestaanse bruiloft bestaat uit prachtige rituelen om de liefde tussen ‘dilhin’ en ‘dulha’ (bruidegom en bruid) te vieren. Wij mochten bij mijn ouders inwonen. Op de bovenste verdieping van hun huis hadden wij onze eigen ruimte. Daar hebben we twaalf jaar gewoond. We kregen zes kinderen: twee meisjes en vier jongens. In 1972 besloten we te emigreren naar Nederland, waar het een stuk kouder was.’’

Magazijn

De familie kwam in Amsterdam terecht. Harry kreeg een baan in een magazijn van de SRV en Lien maakte kleding bij een kledingzaak in Haarlem. Na een aantal jaren in Amsterdam te hebben gewoond verhuisde de familie naar Den Oever en na vijf jaar naar Alkmaar, waar ze dertig jaar hebben gewoond. Lien: “Nu wonen we al negen jaar in Broek op Langedijk, met heel veel plezier. We hebben 14 kleinkinderen en drie achterkleinkinderen, waarvan de jongste net drie weken oud is. Een prachtig meisje met de mooie naam Malyn.” Kleding maken doet Lien nog steeds. Het echtpaar is gek op verre reizen maken en ze gaan dit jaar nog op vakantie naar India. 

Het zestigjarig huwelijksfeest werd op vrijdag 21 april gevierd bij het Indisch Thais restaurant in Alkmaar. De hele familie, behalve de dochter die net bevallen was, was aanwezig. 

En er is nog meer feest: komende zondag wordt Lien tachtig jaar en Harry viert op 7 mei zijn 81ste verjaardag.