Een schilderij uit de expositie: Ooi met twee lammeren.
Een schilderij uit de expositie: Ooi met twee lammeren. (Foto: Philine van der Vegte)

Expositie Idylle in De Rijp

Cultuur

DE RIJP - In Museum Jan Boon is de hele maand mei de expositie “Idylle, een pastorale in verf” van de schilder Philine van der Vegte te zien. Wie het werk van Van der Vegte kent, weet dat haar schilderijen van dieren vaak een duister randje hebben. Voor deze expositie heeft ze deze sombere kant losgelaten, en haar palet opgevrolijkt.

Een idylle is een vluchtige herinnering aan een zorgeloze tijd, of een wensdroom. Van der Vegte gebruikte foto’s van haar kinderen toen ze klein waren en zij in deze periode meer bezig was met zelfvoorzienend leven dan nu. Ze verbouwde groenten en hield kleinschalig vee. 

Philine van der Vegte is een hedendaags figuratief schilder, en werkt voornamelijk met olieverf. Ze studeerde in 2019 af aan de Wackers Academie in Amsterdam en ontving in 2020 een beurs van het Gerbrandy Fonds. Met haar onderwerpen blijft ze dicht bij de plek waar ze woont en werkt, een voormalige melkveehouderij net ten noorden van Amsterdam. Ze schildert dieren, portretten en landschappen, met een focus op de relatie tussen mens en dier.

Ontsnap even aan de werkelijkheid 

Museum Jan Boon is gevestigd op de Rechtestraat 146 in De Rijp en is geopend op zaterdag en zondag tussen 13.00 uur en 17.00 uur, de entree is gratis.
Marike Schols zal de expositie feestelijk openen op zaterdag 6 mei om 15.00 uur. Philine is meestal zelf aanwezig in het museum om vragen te beantwoorden. Meer informatie over het museum en de expositie: www.museumjanboon.nl en www.philinevandervegte.com

Een schilderij uit de expositie: Heile Welt.