Het Geestmerambacht is een natuur- en recreatiegebied tussen Alkmaar en Dijk en Waard.
Het Geestmerambacht is een natuur- en recreatiegebied tussen Alkmaar en Dijk en Waard. (Foto: Ydze Wijdoogen)

College belooft natuurcompensatie Geestmerambacht

Politiek

ALKMAAR – De Gemeente Alkmaar gaat er vol mee aan de slag om waardevolle natuur bij het Geestmerambacht te beschermen en te creëren, die toezegging gaf wethouder Jasper Nieuwehuizen (BAS) van Recreatiegebieden tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag waar de nieuwe jaarrekening van het Geestmerambacht op de agenda stond. Dit naar aanleiding van een voorstel van GroenLinks om het natuurverlies bij het Geestmerambacht volwaardig te compenseren.

In maart dit jaar besloot de Provincie Noord-Holland om een deel van de Natuur Netwerk Nederland-status (NNN) te ontgrenzen bij de entreegebieden Noord en Zuid van recreatieplas Zomerdel. In totaal gaat het om zo’n 11,9 hectare. De NNN-status is een netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden, met als doel om natuurgebieden beter met elkaar te verbinden en met het omringende agrarische gebied. De grenzen van het Natuurnetwerk beschermen de aanwezige natuur en geven nieuwe natuur een kans en die taak is toebedeeld aan de Provincie Noord-Holland. Door ontgrenzing is een natuurgebied niet meer beschermd.

Natuurverlies

Het ontgrenzen van de entreegebieden bij het Geestmerambacht kan leiden tot verlies van natuur, omdat er daardoor meer evenementen en recreatieve activiteiten kunnen gaan plaatsvinden, een ontwikkeling die GroenLinks zorgen baart. Hoewel er geïnvesteerd gaat worden in natuurcompensatie via de Groene Loper, de open en agrarische zone tussen recreatiegebied Geestmerambacht en het Park van Luna, pleitte raadslid Roy Seignette van Groenlinks voor meer compensatie. “We willen niet alleen compensatie op een plek waar we toch al iets van plan waren. Het hele doel van de NNN-status is dat je een natuurgebied aanwijst en het dan met rust laat of investeert in nieuwe natuur en dat een NNN-gebied in de toekomst kan ontplooien tot een prachtig natuurgebied. ”


De Groene Loper is het tussenliggende gebied tussen het Geestmerambacht en het Park van Luna. - via Visie Recreatiegebieden Geestmerambacht 2030

Compensatie

Volgens wethouder Nieuwehuizen kon het NNN-gebied bij de entreegebieden niet met rust worden gelaten, ook niet met de NNN-status, omdat de gebieden intensief gebruikt worden voor dagrecreatie. “Toentertijd is er eigenlijk een fout gemaakt bij het aanwijzen van de NNN-gebieden”, zo stelde de wethouder. Dit was voor de wethouder geen reden om niet meer te investeren in nieuwe natuur. “Er komt nieuwe natuur voor terug. Natuur met de hoofdletter N, waar dat eerder niet het geval was. We gaan ruim doen om te compenseren; er komt meer terug van een hogere waarde. U heeft de toezegging dat we dat voortvarend zullen oppakken.” Het gaat om een compensatie van zo’n 12,3 hectare.


Het Geestmerambacht is een geliefd wandelgebied. - Ydze Wijdoogen

Twijfel

De Gemeente Alkmaar zit samen met de Gemeente Dijk en Waard in het Algemeen Bestuur van het Recreatieschap Geestmerambacht, een samenwerking die is vastgelegd in de Gemeenschappelijke Regeling Recreatieschap Geestmerambacht. Daardoor is onduidelijk in hoeverre de Gemeente Alkmaar deze toezegging kan waarmaken. Dit was reden genoeg voor GroenLinks om hun motie te blijven handhaven. Ook omdat onduidelijk bleef welke ambities er nu precies waren voor de ontwikkeling van de Groene Loper. De meerderheid van de raad kon zich hier niet in vinden en vertrouwde op de toezegging van de wethouder.