Op ontdekkingstocht met insectenexpert Wilbert Kerkhof.
Op ontdekkingstocht met insectenexpert Wilbert Kerkhof. (Foto: Hortus Alkmaar)

Bijendag Hortus Alkmaar

Uitgaan

ALKMAAR - De bij staat zondag 9 juli van 12.00 tot 17.00 uur centraal bij Hortus Alkmaar. Imkers vertellen over de honingbij en de wilde bij, er zijn excursies naar Bijenstal Achtergeest. Er zijn bijenproducten te koop en er zijn leuke kinderactiviteiten. Lekkere aanrader: een gratis honingproeverij met zes soorten honing. 

Zondag 9 juli

Bijen zijn belangrijke diertjes. Ze produceren onder andere honing en bestuiven bloemen en planten, zodat deze zich voort kunnen planten. Ze zijn daarmee van groot belang voor het voortbestaan van plantensoorten en de rijkdom van de biodiversiteit. Imkers van de bijenstal vertellen over het leven van de honingbij en de wilde bij in het bezoekerscentrum bij Hortus Alkmaar. Na een korte wandeling en ingepakt in beschermende kleding kun je daarna de Bijenstal Achtergeest bezoeken. Kleine groepjes volwassenen en kinderen horen en zien daar hoe de bijen leven en hoe ze honing maken. Wilbert Kerkhof van de KNNV is insectenexpert en neemt bezoekers mee de tuin in. Hij vangt bijzondere bijen en vertelt erover. Zo gaat een nieuwe wereld open.

Bijenproducten te koop

Hortus Alkmaar heeft bijenkasten in de tuin. De honing die ze maken, is te koop in winkel. Daarnaast zijn er kaarsen van bijenwas en zaden van bijvriendelijke planten te koop. Zo kan iedereen zelf een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit. Ook handgemaakte, vrolijke, wollen bijtjes zijn te koop.

Kinderactiviteiten

Kinderen kunnen een potje van papier met zaadjes van bijvriendelijke planten maken. Er is schmink, een speurtocht door de tuin en ze kunnen een kaarsje maken van bijenwas. De kleintjes kunnen het Kabouterpad lopen. Tenslotte is het terras een heerlijke plek om even te zitten, iets te drinken en te eten. 

Praktisch

Locatie: Berenkoog 43, 1816 BH Alkmaar (Bedrijventerrein Beverkoog). Entree: volwassenen: 5 euro; 13 tot en met 18 jaar: 2,50 euro; kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie op www.hortusalkmaar.nl, info@hortusalkmaar.nl en 072- 5669639.