Fractievoorzitter Kivilcim Pinar van PvdD.
Fractievoorzitter Kivilcim Pinar van PvdD. (Foto: via gemeenteraadsvergadering 3 juli 2023)

Gemeente Alkmaar zet in op structurele viering Keti Koti

Politiek

ALKMAAR - Afgelopen maandag besloot de meerderheid van de gemeenteraad dat de werkgroep Keti Koti Alkmaar een extra steun in de rug kan gebruiken om de viering en herdenking structureel in Alkmaar te laten terugkeren. Dit in de vorm van een faciliterende en samenwerkende houding van de Gemeente Alkmaar in een onderzoek naar de mogelijkheden.

In de eerste instantie wilde Partij voor de Dieren dat het gemeentebestuur zou anticiperen op het structurele karakter van Keti Koti via de begroting of het reserveren van geld, maar dit stuitte op weerstand van Gosse Postma van het CDA. “Partijen die herdenkingen organiseren moeten gewoon subsidie aanvragen, eenmalig of structureel. Moet deze viering dan een uitzondering krijgen en geen subsidie hoeven aanvragen?”, zei Postma. “Dat is toch niet de manier waarop we dit doen? Waarom moeten we de mensen die Keti Koti organiseren anders behandelen dan de anderen?” Postma vond het voorstel “rechtsongelijkheid” faciliteren en stond erop dat PvdD de motie introk. 

“Dit is een beetje doorgeslagen”, noemde Kivilcim Pinar van PvdD de reactie van raadslid Postma. “De consequenties die u noemt zoals het creëren van rechtsongelijkheid, die zie ik niet. Afgelopen zaterdag was de eerste keer dat Keti Koti in Alkmaar is georganiseerd na jaren van inzet. Zij verdienen letterlijk een steuntje in de rug, tenminste voor volgend jaar, anders ben ik bang dat deze viering en herdenking niet structureel gaat worden.”

Nadat de VVD aangaf de motie te zullen steunen als het een en ander zou worden aangepast, gingen de partijen tijdens de schorsing in overleg. Het resulteerde in een aangepaste motie die ook het college kon omarmen. Wethouder Christian Schouten (D66) van Algemene evenementen en diversiteit: “Laat voorop staan dat het college het initiatief van de viering volledig omarmt, maar dat we niet voorstellen om het evenement apart te benoemen in een begroting maar gelijke rechten en plichten hebben voor alle organisaties.” De organisatie van Keti Koti kan volgens de wethouder meedraaien met de reguliere subsidie en de ambtelijke organisatie zal meedenken en meewerken waar mogelijk. 

Het voorstel om Keti Koti een extra steuntje in de rug te bieden kon rekenen op een ruime meerderheid. “We vinden het hartstikke goed dat de Gemeente deze faciliterende, ondersteunende en stimulerende rol op zich neemt om nogmaals te onderstrepen hoe belangrijk wij Keti Koti in Alkmaar vinden”, aldus Maaike Kardinaal van GroenLinks.