Wethouder Robert te Beest (CDA) van Armoede.
Wethouder Robert te Beest (CDA) van Armoede. (Foto: via Gemeenteraadsvergadering 3 juli 2023)

Geld voor studenten naar armoedebestrijding

Politiek

ALKMAAR – Het voorstel van GroenLinks om het geld, beschikbaar gesteld door het Rijk, collectief te verdelen over álle Alkmaarse uitwonende studenten, sneuvelde tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag. Het ging om een compensatie voor de hoge energierekening. Wethouder Robert Te Beest (CDA) van Armoede wil het geld vooral geven aan degenen die het geld het hardst nodig hebben.

In 2022 kreeg de Gemeente Alkmaar 144.729 euro van het Rijk om studenten te compenseren voor de gestegen energierekening. Geen enkele euro van dit bedrag kwam bij studenten terecht, zo meldden GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, Leefbaar Alkmaar en Forum voor Democratie. Het volledige bedrag vloeit daarom in zijn totaliteit naar de algemene reserves. Hiermee wordt volgens raadslid Roy Seignette van GroenLinks “geld uit de zakken van de studenten gehouden om daarmee de spaarpot van de gemeente te spekken.” 

Communicatie

Als het aan eerder genoemde partijen ligt gaat het geld naar waar het thuishoort: de studenten. Dat studenten zich nauwelijks meldden, volgens de VVD hadden maar twee studenten zich gemeld, heeft volgens GroenLinks ook te maken met de informatievoorziening: wie komt in aanmerking? Om hoeveel uitwonende studenten in Alkmaar gaat het? En hoe zorgt de Gemeente ervoor dat studenten op de hoogte zijn van de regeling?

Armoedebreed inzetten

“Er is wel degelijk goed en flink gecommuniceerd”, vond wethouder Te Beest, “maar uiteindelijk moeten studenten zich ook melden.” Het collectief verdelen van het geld zou volgens de wethouder flink wat werk opleveren. “Het levert ons naar onze verwachting veel meer bureaucratie op dan het in de uitvoering gaat opleveren.” Door het geld naar de algemene reserves te verschuiven kan het geld juist armoedebreed worden ingezet, zo stelde de wethouder. In plaats van dat alle studenten een bedrag krijgen wil Te Beest dat het naar die mensen gaat die het echt nodig hebben. “Dus óók voor de studenten die in armoede verkeren.” Wat studenten echt nodig hebben en welke middelen nodig zijn om studentenarmoede aan te pakken zou de wethouder door Zaffier laten uitzoeken middels de armoedemonitor. Ook zal er een plek worden ingeruimd voor studenten in het armoedebeleid dat nog besproken gaat worden. 

Deze “harde toezeggingen” van de wethouder waren voor D66 voldoende om tegen de motie van GroenLinks en mede-indieners te stemmen. “Wij zullen dan ook zeker aandacht besteden aan studenten als het armoedebeleid wordt besproken”, aldus Simone Meijnen van D66. De partijen SPA, BAS, CDA, VVD en OPA gingen hierin mee. Hierdoor werd het voorstel door een raadsmeerderheid verworpen.