Mats, Elise, Wouter en Shanti na het winnen van de landelijke finale.
Mats, Elise, Wouter en Shanti na het winnen van de landelijke finale. (Foto: aangeleverd)

Alkmaarse studenten naar Istanbul voor finale Student Company

Nieuws

ALKMAAR – Mats Meinsma (24), Wouter van Zelst (22), Elise de Klerk (22) en Shanti van Lith (22) staan 14 juli namens Hogeschool Inholland in de finale van de Student Company in Istanbul. Ze kwalificeerden zich na het winnen van de schoolrondes en de landelijke finale van Jong Ondernemen Nederland met hun product en gelijknamige onderneming ‘Buddy-Bag’, een duurzame, veilige en weersbestendige tas voor je scooterhelm.

Door: Rosemarijn Beneker

De studenten volgen de minor Innoveren & Ondernemen bij Hogeschool Inholland. Het team bestaat uit studenten van verschillende opleidingen en het doel is zelf een onderneming opzetten en een zelf ontworpen product op de markt brengen. Dit is voor het Alkmaarse team de Buddy-Bag geworden.

Herkenbaar probleem

Het idee voor de Buddy-Bag ontstond al snel omdat het probleem voor alle studenten erg herkenbaar was. ‘’Wouter had een nieuwe motorhelm gekocht en die past niet in de buddy van zijn scooter. Hij moest ermee door de stad sjouwen en de helm werd nat en vies. Daar moest wat op bedacht worden en zo ontstond het idee voor de Buddy-Bag. Ik ervaarde hetzelfde probleem met mijn brommer die helemaal geen opbergruimte heeft’’, aldus Mats.

Oma helpt mee

Het team begon met het maken van prototypes. ‘’Het eerste prototype was veel te klein om een helm in te doen, maar zo kwamen we wel steeds een stap verder met keuzes voor materialen’’ vertelt Mats. Shanti: ‘’Wat leuk is, is dat Wouter samen met zijn oma veel heeft geëxperimenteerd met plastic zakken, als dat werkte, gingen we verder met andere materialen. We ontdekten dat vrachtwagenzeil waterdicht is, evenals het materiaal van gymmatten en festivalbanners. Met dit materiaal zijn we uiteindelijk verder gegaan.’’

Begeleiding

Het team kreeg ook te maken met tegenslagen zoals negatieve reacties op social media. ‘’Op TikTok kregen we reacties dat de Buddy-Bag makkelijk open te snijden valt, dan moet je leren hoe je daarmee omgaat. We zijn hier goed in begeleid door Annemarie. Ook werden we begeleid door een externe ondernemer en een accountant’’ zegt Elise.

Innoveren, ontwikkelen en ontwerpen

Annemarie Hoffman heeft het team begeleid. ‘’Veel studenten worstelen met het multidisciplinaire deel, want hoe spreek je elkaars taal? De minor gaat niet per se om het opstarten van een onderneming en het ontwerpen van een eigen product. Het gaat nog meer om leren innoveren, vaardigheden ontwikkelen, leren over jezelf en samenwerken.’’ De hogeschool werkt samen met externe ondernemingen. Voor de start van de volgende minor in september worden er nog ondernemers gezocht met afvalstromen. ‘’Met deze materialen kunnen de studenten weer nieuwe producten ontwerpen.’’ Geïnteresseerde ondernemingen kunnen contact opnemen via annemarie.hoffman@inholland.nl.

Doorstart

Het team is bezig met een doorstart en heeft daar meer materiaal voor nodig. Ondernemingen die vrachtwagenzeil, festivalbanners of gymmatten leveren, kunnen contact opnemen met het team via www.buddy-bag.nl. De Buddy-Bag is momenteel nog niet verkrijgbaar, maar geïnteresseerden kunnen zich via de website wel al aanmelden om als eerste op de hoogte te worden gebracht wanneer de verkoop start. Shanti vertelt dat het team ook plannen heeft om internationaal uit te groeien. ‘’We zouden het heel leuk vinden om stapje voor stapje uit te breiden. Bijvoorbeeld eerst naar Duitsland en België en dan steeds meer landen. Later in het proces willen we ook samenwerkingen met scooterwinkels aangaan om ook herkenbaarheid in de winkels te creëren.’’

De lat ligt hoog

Het team is geselecteerd uit 630 HBO teams voor de finale en streeft naar de titel ‘Startup van Europa’. Annemarie grapt naar de studenten dat de lat hoog ligt: ‘’Vorig jaar ging er ook een team van Inholland met de winst naar huis, dus de verwachting ligt hoog Buddy-Bag’ers’’

Dinsdag 11 tot en met donderdag 14 juli gaan zij hiervoor de strijd aan in Istanbul. Of ze zenuwachtig zijn? ‘’Nee hoor, maar dat zal daar waarschijnlijk wel komen. We hebben er vooral veel zin in!’’, vertelt Mats en daar sluit de rest van het team zich bij aan. Meer informatie:

www.buddy-bag.nl.

De Buddy-Bag.
Wouter, Shanti, Elise en Mats met de Buddy-Bags.