Isa Staiger, gast Stefan en Bastiaan Vos.
Isa Staiger, gast Stefan en Bastiaan Vos. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

De Heeren van Zorg opent vestiging in Alkmaar voor cliënten met autisme

Algemeen

ALKMAAR - Sinds 2008 begeleidt De Heeren van Zorg mensen met autisme vanaf achttien jaar. Ze werken vanuit (momenteel veertien) smaakvol ingerichte vestigingen in met name Noord-Holland, waar mensen zich thuis voelen en kunnen ontwikkelen. De organisatie biedt begeleid wonen aan, maar ook ambulante, individuele begeleiding, groepsbegeleiding en gezamenlijke sociale activiteiten. De locatie in Alkmaar is net geopend en wij spraken met Bastiaan de Vos (Sociotherapeut) en Isa Staiger (Coördinerend Sociotherapeut). 

‘Samen streven we naar zelfredzaamheid’ 

“Onze cliënten kunnen vaak veel meer dan ze zelf denken,” vertelt Isa. “Aan ons de taak om ze te ondersteunen bij belemmeringen die ze tegenkomen, zodat zij het beste uit zichzelf halen. Onze eigen methodiek brengt krachten, talenten en ontwikkelkansen in kaart, gestuurd door wat de cliënt zelf wil leren en/of bereiken. Samen streven we naar zelfredzaamheid.” Bas vult aan: “Het klinkt gek, maar uiteindelijk hopen wij onze cliënten uit te zwaaien en niet meer te zien. Dan hebben zowel de cliënt als wij ons doel bereikt.” 

Begeleiding met focus op autonomie

Hoe Isa, Bastiaan en andere teamleden hun cliënten ondersteunen, hangt af van waar de behoeften liggen. “Wat cliënten ook willen leren, wij ondersteunen ze. Dat kunnen praktische dingen zijn zoals voor zichzelf zorgen, een nieuwe zorgverzekering afsluiten of oefenen met solliciteren, maar ook hun sociale netwerk vergroten of begeleiding bij kwetsbare dingen die op de achtergrond spelen (eenzaamheid, situaties met familieleden of problemen op het werk).” Want, licht Isa toe: “Autisme gaat soms gepaard met andere diagnoses. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van ADHD, angsten of dwang. Wij richten ons op het gehele plaatje. Eventueel betrekken wij de ouders van de cliënt er ook bij. Ouders spelen vaak langdurig een zorgverlener-rol. Zij kunnen nu weer de ouderrol gaan vervullen, omdat de cliënt volwassen is.” Bas concludeert: “Wij bieden voor elk individu de best passende begeleiding en vanuit de organisatie krijgen wij de vrijheid die hiervoor nodig is. Elk mens is uniek en de autonomie van de cliënt is heel belangrijk. Wij nemen niets van ze over, we ondersteunen ze.” 

Plannen voor de locatie Alkmaar 

De plannen voor de vestiging in Alkmaar zijn al rond. “Wat we gaan aanbieden, is grotendeels bepaald door onze cliënten. We gaan veel met ze koken, ook voor grote groepen. Daarnaast hebben ze meegedacht over welke spellen we moeten aanschaffen (airhockey: check!) en welke kunst er aan de muur moet komen. Het wordt hún plek. Ook willen ze graag een keer een informatieavond over autisme organiseren voor familie, vrienden en andere geïnteresseerden. Ze zijn enorm creatief en betrokken,” vertelt Isa.  


Van filmavonden tot mini-vakanties

De Heeren van Zorg organiseert zowel lokaal als landelijk activiteiten voor cliënten. “Onze activiteitencommissie legt alles voor een heel jaar vast en cliënten kunnen de agenda vinden in ons magazine en online portaal. Het varieert van kleinschalige filmavonden tot tripjes naar dierentuinen, pretparken en zelfs mini-vakanties naar het buitenland,” aldus Isa. “Niet alle cliënten hebben het even breed, dus het is geweldig om ze mee te nemen in activiteiten die zij zelf misschien niet volledig kunnen financieren. Cliënten leren op deze manier ook meteen praktische vaardigheden. Hoe geef je je op? Hoe ga je er naartoe? Wat is de eigen bijdrage (en hoe spaar je hiervoor)?” 

Uiteraard leidt werken in de zorg tot bijzondere verhalen. “Twee mensen die begeleid bij ons woonden, werden stapelverliefd op elkaar. Ze kregen een relatie en wonen nu zelfstandig samen, met zijn tweetjes. We staan nog een jaar voor ze klaar en houden de lijntjes kort - ze kunnen ons altijd bereiken. Na dit jaar beoordelen we of er nog begeleiding nodig is en in welke vorm,” vertelt Bas. Ook Isa heeft een mooie anekdote die haar is bijgebleven. “Het is fantastisch om te zien hoe onze cliënten vriendschappen sluiten met elkaar. We hebben een keer een bowling-avond georganiseerd en een maand of twee later heeft een aantal cliënten dit zelf nog een keer op poten gezet, omdat ze het zo gezellig vonden. Dit is precies ons doel: dat cliënten ons uiteindelijk niet meer nodig hebben.” 

Geen wachtlijst 

Momenteel is er bij de vestiging in Alkmaar geen wachtlijst; cliënten kunnen per direct terecht. “We zijn net geopend, waardoor we nog voldoende plek hebben. Bovendien ligt het tempo van de doorstroming bij alle vestigingen van De Heeren van Zorg vrij hoog, omdat onze begeleiding gericht is op zelfredzaamheid van de cliënt,” legt Bas uit. “Er staan gemotiveerde professionals klaar om mensen te ondersteunen. En als er behoefte is aan meer begeleiders, nemen we extra professionals aan. Wij vinden het vervelend dat er elders mensen op wachtlijsten staan en hopen dat zij ons snel weten te vinden.”  

Vrijdag 17 februari is er van 14.30 tot 18.00 uur een open dag aan Drechterwaard 13. www.deheerenvanzorg.nl