Rosan Kocken leest voor over de verhalen van Vos Hos en Haas.
Rosan Kocken leest voor over de verhalen van Vos Hos en Haas. (Foto: Ed Bausch)

Nationale Voorleesweken ook in Bibliotheek Heiloo

Algemeen

HEILOO - Ze ‘oefent’ vaak. Gedeputeerde Rosan Kocken (Groen Links) heeft twee kinderen die ze als het maar even kan voorleest. Het leek haar leuk om tijdens de Nationale Voorleesdagen, nog tot en met 4 februari, in de bibliotheek van Heiloo te komen voorlezen. Dus waren er woensdagmiddag de nodige ouders met hun peuters en kleuters op de gezellige tribune in de bibliotheek. Een prachtige stoel voor de voorlezer. Rosan vertelde verhalen uit de boeken die ze ook voor eigen kinderen voorleest. “Hoewel die nu al meer overstappen op zelf lezen.” Kijk, dat is dus precies de bedoeling van het voorlezen en de Nationale Voorleesdagen. “Je prikkelt de fantasie van de kinderen, ze ontwikkelen taalgevoel en het geeft plezier, want je raakt zomaar in gesprek met elkaar”, zegt Ada Bontje, medewerkster van de bibliotheek met de jeugdboeken onder haar hoede.

door Ed Bausch

Gedeputeerde Rosan Kocken kwam voorlezen in de bibliotheek

Soms lees ik ook voor aan mijn man

Rosan Kocken heeft een gevarieerde portefeuille in het College van Gedeputeerde Staten. Die gaat van zeehavens, financiën, circulaire economie naar erfgoed en cultuur. En bij dat laatste komt ze de bibliotheken tegen. “En dat vind ik heel leuk. Je ziet het toegenomen belang van bibliotheken. Naast het lezen en uitlenen van boeken zijn ze belangrijke ontmoetingsplaatsen geworden in de stadswijken en de dorpen. De bibliotheken worden door de gemeentes gefinancierd. De Provincie ondersteunt de bibliotheken via de kennis en faciliteiten bij de provinciale organisatie Pro BiBlio. “En wij lobbyen altijd stevig voor de bibliotheken bij het Rijk.”

‘Voorlezen aan kinderen is zó belangrijk’

“Soms lees ik ook voor aan mijn man. En dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat ‘ie meteen in slaap valt”, voegt ze er met een brede glimlach aan toe. Maar het zegt wel iets wat voorlezen kan doen. “Luisteren naar de cadans van woorden die een hele wereld van verbeelding oproepen. Het is volkomen duidelijk dat voorlezen kinderen helpt, het schept ook een band tussen ouder en kind.”

De tekst loopt door onder de afbeelding>>

Ada Bontje toont het prentenboek van de Nationale Voorleesdagen van Maximiliaan Modderman. (Foto: Ed Bausch)

In de bibliotheek van Heiloo wordt iedere woensdagmiddag voorgelezen. “Vaak doen onze eigen vrijwilligers dat. Soms een speciale gast, zoals nu de Gedeputeerde, erg leuk”, vindt Ada Bontje. Ze werkt al sinds 1986 bij de bibliotheek. “Ja, best lang, maar altijd met plezier en we hebben hier met elkaar heel veel meegemaakt in al die jaren.” Want ook enkele van haar collega’s zijn heel trouw. “Wat wil je ook, zo veel verschillende mensen, van kinderen tot grootouders komen hier. We hebben een fijne leestafel en koffie en er vinden hier ook taallessen plaats.” We zitten even te praten in de afgescheiden ruimte voor de tentoonstellingen, waar jaarrond fraai werk is te bekijken, geselecteerd door een heuse commissie.

Paspoort ophalen in de bieb

“En nu staat er weer een hele leuke ontwikkeling voor de deur, als we in open verbinding komen met het nieuwe gemeentehuis naast ons, de voormalige Rabobank. Het uitgeven van paspoorten komt straks gewoon in onze ruimte, er komt een nieuwe gezamenlijke entree op de hoek met de stationsweg. Ook het sociaal team komt hier.” Ze laat het boek van de Nationale Voorleesdagen zien: ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Er zijn ook kleine boekjes van gemaakt in het Oekraïens, Pools, Turks en Arabisch. “Veel mensen met een afkomst uit die landen komen hier voor de taallessen en op die manier kunnen ze ook volop meedoen aan de nationale Voorleesdagen. Ieder kind van drie maanden krijgt van ons een brief om lid te worden. Je kunt tot je achttiende gratis lid zijn. Velen blijven een leven lang lid van de bieb, een ruimte vol fantasie. “Woorden opslaan”, zegt Ada. “Dan word je wijs.”