De jaarlijkse algemenen ledenvergadering.
De jaarlijkse algemenen ledenvergadering. (Foto: aangeleverd)

Jubileumjaar centraal tijdens ledenvergadering 8 October

Nieuws

ALKMAAR - Onder grote belangstelling hield de 8 October Vereeniging ‘Alkmaar Ontzet’ haar jaarlijkse ALV. Op de agenda stonden behalve de gebruikelijke punten ook een terugblik, een vooruitblik en werden de leden vooraf gevraagd mee te denken hoe zoveel mogelijk Alkmaarders bij de Ontzetviering betrokken kunnen worden. 

Als je na twee jaar weer een traditionele viering kunt houden, is er veel om op terug te kijken. In 2022 hebben ruim 40.000 bezoekers met elkaar Alkmaar Ontzet gevierd. Nieuw was de centrale rol voor het Canadaplein dat voor één dag het Victorieplein heette. ’s Ochtends speelveld voor de kinderen op het Kidsplein, ’s middags en ’s avonds als muzikaal-mekka, met Dirk Scheele voor de kids tot de nieuwe sing-a-long voor iedereen. 

Uitgestelde contributieverhoging 

Dat de Vereeniging veel ontzettend betrokken leden heeft, bleek ook weer tijdens deze ALV. Wegens de hoge prijsstijgingen en daardoor ontstane druk op de begroting, stond een contributieverhoging op de agenda. Voorafgaand aan de stemming hierover heeft het bestuur kritische vragen beantwoord, maar ook een aantal mooie suggesties gehoord. Zo werd een gezinslidmaatschap geopperd. Het bestuur zegde toe daar verder onderzoek naar te doen. Na stemming is besloten de contributieverhoging een jaar op te schorten en vanaf 2024 in te laten gaan en niet zoals voorgesteld vanaf dit jaar. Leden betalen vanaf volgend jaar 15,73 euro per jaar. Ook wordt lidmaatschap dan een voorwaarde om gratis naar het ledenfeest en dé zuurkoolmaaltijd te gaan. 

Nieuw bestuurslid

Dit jaar geen koninklijke onderscheiding, maar wel een uitbreiding van het bestuur. Merel Meinen, eigenaar van Groot in Groen in winkelcentrum de Hoef, werd beëdigd als nieuw bestuurslid en wordt daarmee voorzitter van de sponsorcommissie. 

450 jaar Alkmaar Ontzet 

De gemeente heeft voor het jubileumjaar een budget beschikbaar gestel. Uit dit fonds heeft ook de Vereeniging, naast de vele Alkmaarse initiatieven, geld uit dit fonds mogen ontvangen. Dit geld wordt volledig ingezet voor de programmering van ‘Alkmaar Prominent’, hét eindspektakel, op zondag 8 oktober. Geïnspireerd door de Night of the Proms, zullen op het evenemententerrein aan de Olympiaweg ca. 35.000 Alkmaar Ontzet-vierders welkom zijn om het jubileumjaar af te sluiten. De line-up zal uit zoveel mogelijk Alkmaarse artiesten bestaan. Houd de website van de Vereniging, www.8october.nl, in de gaten voor de laatste updates.

Nieuw bestuurslid Merel Meinen.