Werkgroep Keti Koti overhandigt de petitie aan Gijsbert van Itterson Scholten.
Werkgroep Keti Koti overhandigt de petitie aan Gijsbert van Itterson Scholten. (Foto: aangeleverd)

Alkmaar herdenkt en viert Keti Koti

Algemeen

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar viert Keti Koti en staat 1 juli stil bij de afschaffing van de slavernij. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaaf gemaakten vastgezet werden. De werkgroep Keti Koti Alkmaar – bestaande uit mensen uit de Surinaamse, Arubaanse en Antilliaanse gemeenschap en ondersteund door antidiscriminatiebureau Art. 1 NHN- bereidt het programma voor Alkmaar voor.

2023 is een extra bijzonder jaar omdat het dan 150 jaar geleden is dat er een einde aan de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen kwam. 160 jaar geleden werd de slavernij formeel afgeschaft. Maar bepaald werd dat tot slaaf gemaakten nog verplicht 10 jaar moesten blijven werken. Vandaar dat in 1873 de tot slaaf gemaakten daadwerkelijk vrij werden. De landelijke herdenking vindt plaats in het Oosterpark in Amsterdam bij het Nationaal monument slavernijverleden. Na de herdenking wordt de vrijheid gevierd. 

De afgelopen jaren organiseerde Art.1 NHN, in samenwerking met Wijkcentrum Mare Nostrum, al op kleine schaal een activiteit in het teken van Keti Koti in Alkmaar. Vanuit een aantal aanwezigen kwam toen de wens naar voren voor een grootsere Alkmaarse Keti Koti herdenking en viering. Het gedenkwaardige jaar is een goede gelegenheid om hier op 1 juli 2023 mee van start te gaan. De werkgroep is ondertussen begonnen met plannen en voorbereidingen. Het doel is dat Keti Koti Alkmaar een jaarlijkse herdenking en viering wordt. De werkgroep heeft Alkmaarders opgeroepen om de petitie ‘Keti Koti herdenken en vieren in Alkmaar’ te ondertekenen. Deze is in de tien dagen dat hij open stond 160 keer ondertekend en is afgelopen maandag in Wijkcentrum Mare Nostrum aan Gijsbert van Iterson Scholten aangeboden.

Meer informatie op www.ketikotialkmaar.nl