Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Veertien dagen lopen voor natuur en milieu: Boomverplantdag in Heemskerk en aandacht voor natuurvernietiging A8/A9

Algemeen

HEEMSKERK - Op zaterdag 4 februari doet de Partij voor de Dieren (PvdD) mee met de Boomverplantdag in Heemskerk. De Boomverplantdag wordt georganiseerd door MeerBomenNu van o.a. Urgenda. Na deze actie lopen vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren verder voor de veertiendaagse TeamPlanet estafetteactie door Noord-Holland. 

De tocht gaat deze dag vanaf Heemskerk naar Krommenie. Hier zal Jaap Hollebeek, Statenlid van de Partij voor de Dieren, aandacht vragen voor de kwetsbare natuur op de plek waar de verbindingsweg A8-A9 gepland staat. 

Veertien dagen lopen voor natuur en milieu

Meelopende volksvertegenwoordigers, verkiezingskandidaten, betrokken burgers en deskundigen voeren tijdens de estafette positieve actie en dragen nieuwe ideeën en oplossingen aan. 

Estafette

De estafette is gestart op 29 januari op Texel met een actie om de Waddenzee rechten te geven, stopt op 10 februari voor een grote actie bij Tata Steel waar meerdere Tweede Kamerleden bij aanhaken, en eindigt op zondag 12 maart in Amsterdam. Iedereen is welkom om mee te lopen 

Tijdens de estafette kunnen mensen - naast genieten van een mooie wandeling of fietstocht - kennis maken met de plannen van de Partij voor de Dieren. De partij nodigt iedereen uit om een (deel van een) etappe mee te lopen, om mee te doen, en in gesprek te gaan. 

Jaap Hollebeek

Jaap Hollebeek, Statenlid voor de Partij van de Dieren en kandidaat op nummer 2 van de lijst voor Provinciale Statenverkiezingen stelt hierover: “Een rechte lijn trekken door een karakteristiek cultuurlandschap om de verbinding A8/A9 te maken is een achterhaald idee. Dit achterhaalde idee wordt alleen in stand gehouden door het schetsen van een vals dilemma, asfalt hier versus leefbaarheid daar. Dit soort prachtige gebieden moet we juist koesteren en versterken.” 

Verder zal de etappe Wildopvang Krommenie aandoen, waar zieke en kwetsbare in het wild levende dieren worden opgevangen en verzorgd, met als doel deze aangesterkt weer vrij te laten in de natuur.

 Tijdens elke etappe wordt een Certificaat van Mededogen uitgereikt aan een Noord-Hollandse organisatie, ondernemer of inwoner die zich in het bijzonder heeft ingespannen voor de bescherming van de natuur, dieren en de planeet. 

Over de Boomverplantdag: https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/705

Voorlopige planning 

- 9.20 uur verzamelen bij de fietsenstalling van station Heemskerk. Vandaar lopen we gezamenlijk naar de Genieweg 5 in Heemskerk (25 minuten lopen), waar de bomenactie start. Mensen kunnen ook rechtstreeks naar de locatie lopen of fietsen (circa 7 minuten).

- 10.00 uur: start bomenactie. 

- 12.00 uur: opdelen in twee groepen: de ene groep gaat door met oogsten, sorteren en bundelen van de te verplanten bomen, en de andere groep gaat lopen naar station Krommenie-Assendelft, via:

o 12.30 uur: de Heemskerkse Golfclub, waar het tracé invloed op heeft; 

o 13.30 uur: buurtschap Busch en Dam: met sprekers over het landschap en de in-vloed van een verbinding A8-A9 door het gebied; 

o 14.30 – 15.00 uur: bij Wildopvang Krommenie. Wildopvang Krommenie (dierenbe-scherming.nl)

- 15.00 – 15.30: lopen van Wildopvang naar station Krommenie – Assendelft, wat het eind-punt van traject 2 is. 

Over Partij voor de Dieren Noord-Holland 

Sinds de Partij voor de Dieren in 2007 zitting nam in de Noord-Hollandse Provinciale Staten is de partij er uitgegroeid tot de groene aanjager. De afgelopen vier jaar was de driekoppige fractie een van de meest invloedrijke oppositiefracties en een van de partijen die de meeste voorstellen door Provinciale Staten kreeg. De fractie hield coalitiepartijen GroenLinks en D66 op cruciale onderwerpen als klimaat, voedsel, dierenwelzijn, woningbouw, economie, natuur, waterkwaliteit op het groene pad door vast te houden aan haar idealen, dossiers tot in detail te kennen en andere partij-en actief mee te trekken. Door haar inzet is plantaardig eten de norm in het provinciehuis, is er meer aandacht voor biologisch voedsel en natuurinclusief wonen. Ecocentraal in plaats van ego-centraal. Niet links of rechts, maar Team Planet.

Afbeelding