Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HKH lezing: De geschiedenis van Christelijk Onderwijs in Heemskerk

Algemeen

HEEMSKERK - Na ruim twee jaar onderzoek is uiteindelijk de publicatie over de geschiedenis van het protestant christelijk onderwijs te Heemskerk gereedgekomen. Als medewerker van de Historisch Kring Heemskerk (HKH) is Cor Holleman (82 jr.) erin geslaagd een uitvoerig verslag te maken van het ontstaan en ontwikkeling van het christelijk onderwijs in Heemskerk. Vrijdagmiddag 17 februari vertelt Cor Holleman zijn verhaal bij de HKH.

Vrijdag 17 februari bij de HKH

Om te beginnen heeft hij oud-bestuursleden benaderd met de vraag, of er nog notulen en andere bescheiden bewaard waren gebleven. Jan Aberkrom wist als oud-bestuurslid nog wel een groot aantal dozen met archiefstukken bijeen te verzamelen. Op een volgende woensdagmorgen kwam hij met twintig (!) dozen, gevuld met geschriften en ordners zich melden bij het historisch huis van de HKH in de Mariaschool.

Selectie gemaakt

Uit deze hoeveelheid heeft hij eerst een selectie gemaakt en een chronologische opstelling van de oprichting van de scholen. Gelukkig waren de notulen vanaf 1906 tot 2012 nog praktisch compleet aanwezig, zowel van de lagere school als van de kleuterscholen. Echter handgeschreven notulen zijn in een aantal gevallen zo moeilijk te lezen dat je twee keer moet teruglezen wat er staat en dat vergt een zee van tijd.

Als oud-schoolhoofd bij het openbaar onderwijs was het voor Cor interessant om ook eens in de keuken van een bijzondere school te kijken. Terwijl het openbaar onderwijs -toentertijd- ambtelijke ondersteuning kreeg van de afdeling onderwijs van de gemeente Heemskerk, werd het christelijk onderwijs bestuurd door goedwillende vrijwilligers, die in hun vrije tijd hun best deden om het onderwijs vorm te geven. Groot is de inzet geweest van het oud-schoolhoofd de hr. H. Veermans, die in de periode van grote groei van het pc.-onderwijs zijn stempel op de ontwikkeling van scholen heeft gezet.

Groot probleem

Makkelijk was het met de groei van de leerlingenaantallen niet. Het was soms een groot probleem om de leerlingen onder te brengen. De schoolklassen lagen soms verspreid over vier locaties. Ook de toenmalige wethouder Van Herpen is bij herhaling in Den Haag geweest om te pleiten voor meer prioriteit voor het bouwen van lagere scholen. Met kunst en vliegwerk zijn er bijzondere oplossingen gevonden.

Uiteindelijk heeft de versnelde groei van de woningbouw ervoor gezorgd dat er in Heemskerk 35 lagere scholen en 21 kleuterscholen hebben gestaan. Na de invoering van de basisschool is het aantal school sterk teruggelopen. Nu zijn er nog 8 basisscholen over. 

En is er nog één basisschool met protestant christelijke signatuur over gebleven, welke onder Beverwijks bestuur staat. Het aantal basisscholen zal in de toekomst, naar verwachting, nog teruglopen.

Op vrijdagmiddag 17 februari tussen 14.00—16.00 uur zal Cor Holleman een presentatie geven over de ontwikkeling van het protestantschristelijk onderwijs te Heemskerk in het historisch huis van de HKH in de St. Mariaschool aan de A. Verherentstraat.

Interesse? Dan moet u zich van tevoren even opgeven bij secretaris@historischekringheemskerk.nl 

Er kunnen maximaal 25 mensen in de beschikbare ruimte. Bij grote belangstelling kan de lezing een keer herhaald worden.

Afbeelding