De prijsuitreiking van het schaaktoernooi, met midden Anish Giri.
De prijsuitreiking van het schaaktoernooi, met midden Anish Giri. (Foto: Aangeleverd)

Geslaagd schaaktoernooi met verdiende winnaar

Algemeen

WIJK AAN ZEE - Het zit er weer op. Aan alles komt een einde, ook aan het 85e Tata Steel Schaak Toernooi in Wijk aan Zee. Wat was het weer een happening na 2 corona uitvoeringen zonder amateurs en publiek. Twee weken een feest van herkenning voor de schakers die eindelijk weer eens elkaar in onze kustplaats konden ontmoeten. En de Nederlandse winnaar Anish Giri was de slagroom op de taart. 

door Siem Weterings

Anish Giri mooie winnaar 85e editie

Na 13 keer mee gedaan te hebben, waarvan 5 x de tweede plaats greep de toernooi ambassadeur nu de overwinning. Het bleef lang spannend en we waren toch bang dat het weer een Joop Zoetemelkje zou worden, maar Jorden van Foreest die in 2021 Giri naar de 2e plaats verwees, deed zijn plicht en versloeg de koploper uit Oezbekistan, Abdusattorov, die vanaf het begin de ranglijst aanvoerde. Dat is het mooie van sport: onvoorspelbaar.

Lange en drukke dagen

Het Hospitality Team heeft lange en drukke dagen achter de rug. De 2e week is bij de amateurs het toernooi van de tienkamp. Van vrijdag tot en met de laatste zondag spelen ze 9 wedstrijden, slechts 1 rustdag. Naast de vele Nederlanders en andere Europeanen komen ze overal vandaan: Brazilië, Aruba, Mexico, Curaçao, V.S. en Japan. Even naar huis gaan was er niet bij en ook veel Nederlanders verbleven in en rond Wijk aan Zee in hotels, B&B’s, huisjes ed. of bij particulieren die een bed beschikbaar hadden gesteld. Tussen 12-19 uur was het net een mierenhoop in de Moriaan. En schakers zijn soms wat warhoofden dus onze collectie gevonden voorwerpen groeide elke dag. Gelukkig konden we meeste dingen van waarde zoals mobieltjes en pasjes bij de rechtmatige eigenaar inleveren, maar veel sjaals, petjes en drinkflessen zijn niet meer opgehaald. We kregen veel complimenten en een schaker bracht ons zelfs 2 doosjes tompoezen.

Genoten

Ondanks de drukte hebben ook wij weer genoten van een prachtig schaaktoernooi. Nieuw was dat iedereen zich gratis moest aanmelden om als bezoeker binnen te komen en gelukkig hadden de meeste mensen dit gedaan. Even scannen, stempel op de hand en ze konden naar binnen. Helaas vooral ouderen, al 82 jaar gewend om zo door te lopen, hadden moeite met de registratie. Wie het met de telefoon niet lukte, werd binnen met laptop geregistreerd om toch een kijkje te kunnen nemen. Ook burgemeester Smit van Beverwijk kwam niet voorbij ons voordat hij zich ter plaatse had aangemeld. Iedereen is dan ook iedereen.

Nieuw was ook de slotceremonie bij café De Zon in plaats van het Dudok Huis bij Tata waar dit altijd gedaan werd. 

Burgemeester Smit van Beverwijk kwam niet voorbij ons  

Geen bobo’s zoals jaren het geval was. De traditionele snertmaaltijd en de prijsuitreiking waren nu met alle schakers, hun secondanten, alle medewerkers en genodigden uit het dorp die op wat voor manier mee geholpen hadden om dit evenement tot stand te brengen. Hopelijk wordt dit een traditie, de bobo’s bij de loting en de opening en iedereen die de 3 weken hebben mee gewerkt bij de slotceremonie. Het was een zeer geslaagde afsluiting van een zeer geslaagd toernooi. De volgende editie staat al weer vast, 12-28 januari 2024. We hebben ontzettend van alles genoten. Helaas één minpuntje: afgelopen dinsdag moest ik de Jaguar terug brengen naar de sponsor.

(Deel 4, deel 1,2,3 en ander nieuws altijd te vinden in de e-paper op rodi.nl)