Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Plaquette voor heldenmoed echtpaar Kunnen-van Tunen

Nieuws

HEEMSKERK - Met gevaar voor eigen leven nam het echtpaar Michiel en Immertje Kunnen-van Tunen in de Tweede Wereldoorlog het 7-jarige joodse jongetje Loukie Israëls in hun huis aan de Maerelaan in Heemskerk. Dankzij hen ontsnapte hij aan de gaskamer.

Wat vader en moeder Kunnen hebben gedaan is een heldendaad die niet vergeten mag worden. Dat was de gedachte van bestuursleden van de Historische Kring Heemskerk en betrokken inwoner Henk Tijbosch. Samen namen zij het initiatief voor een plaquette die de herinnering aan het moedige echtpaar Kunnen levend moet houden. Deze plaquette, voorzien van woord en beeld, krijgt een plek op een muur in de Maerelaan, precies daar waar het gastvrije onderduikadres stond.

Schuilplaats

Loukie was in 1943 op jonge leeftijd na verraad op een schuilplaats elders op de vlucht voor de nazi’s. Het verzet zocht voor het jochie een nieuw, veilig onderduikadres. Dat werd gevonden in de woning Maerelaan 11 in Heemskerk. Hier woonde het grote gezin van de familie Kunnen, bij wie zich overigens al een volwassen onderduiker schuil hield.

Nog een bijzonderheid: Een dochter des huizes werkte in het ‘moffenkasteel’ Marquette. Zij was bovendien bevriend met een Duitse soldaat. Dit laatste is haar in het dorp zeer kwalijk genomen. Hier staat tegenover dat zij in de gelegenheid was om uit het kasteel voedsel mee te smokkelen voor de extra monden thuis.

Zakenman

Loukie, later Louk Israëls (1936-2021) kwam veilig de oorlog door, werd een succesvol zakenman en leefde nog lang en gelukkig. Voor hun optreden ontving het echtpaar Kunnen in 2006 postuum de hoge Israëlische onderscheiding Yad Vashem. Hun namen werden voor eeuwig bijgeschreven op de Muur van de Rechtvaardigen in Jeruzalem.

Het ontroerende oorlogsverhaal van Loukie Israëls is in 2003 opgeschreven door journalist en schrijver Coen van Harten in zijn boek De Zorg. De heldendaad raakte toen pas bekend in Heemskerk.

Eerbetoon

De fraaie plaquette in de Maerelaan is een laat eerbetoon aan het dappere echtpaar Kunnen. De onthulling geschiedt met een kleine ceremonie op vrijdagmiddag 5 mei, Bevrijdingsdag. Oud-dorpsdichter Gerard Castricum draagt zijn gedicht In overweging voor. Zoon des huizes Gerard Kunnen, die in de oorlog nauw optrok met zijn in 2021 overleden pleegbroertje en maatje Loukie, verricht de officiële handeling.

Plaats van handeling Maerelaan, hoek Sint Agnesplantsoen, vrijdag 5 mei om 15.00 uur.

De vormgeving van de plaquette (40 x 60 centimeter) is het werk van Henk Tijbosch, de tekst leverde Jan Butter, het beeld komt bij familie en Historische Kring Heemskerk vandaan. De plaat is betaald met bijdragen van de Historische Kring Heemskerk en de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk.