Bert van de Velden
Bert van de Velden (Foto: Melanie Caitlin)
Column

Column GGD: Voor dichtbij én ver weg

Partnerbijdrage

Als het meezit bent u aan het genieten van een welverdiende week vrij of heeft u er net een op zitten. De meivakantie, maar ook de zomervakantie die er alweer aan zit te komen, is voor veel mensen een periode om er weer eens op uit te gaan en te reizen. Dan is het goed om goed voorbereid te werk te gaan.

Wist u dat u een ziekte als besmettelijke geelzucht (hepatitis A) kunt oplopen in landen zoals Marokko en Turkije, maar ook in landen verder weg zoals Kaapverdië, Indonesië en Mexico? Een vaccinatie beschermt daartegen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat zij op reis gaan naar een land waar Hepatitis A voorkomt. De prik tegen hepatitis A zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, het is dus geen standaard kinderprik.

Kinderen en ook volwassenen kunnen een ziekte zoals hepatitis A gemakkelijk oplopen. Het is een virusziekte. Het virus kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. Hierdoor worden meer mensen ziek. Met goede voorbereidingen en een vaccinatie zijn veel gezondheidsproblemen te voorkomen. Op de website van GGD reisvaccinaties vindt u per land de aanbevolen en verplichte vaccinaties. Ook kunt u onze gratis app gebruiken: zoek daarvoor in uw appstore op GGD reist mee. Wel zo handig!

Blijft u lekker dichtbij huis? Geniet dan vooral eens van de prachtige wandelroutes die onze Kennemerduinen te bieden hebben. En laat uw vakantie niet verpesten door een tekenbeet. Deze beestjes bijten het hele jaar door, maar de meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober met een piek in de maand juni. Op onze website vindt u een overzicht met handige tips. Verder hoop ik dat u een moment van rust gegund is en kijk ik samen met u uit naar een mooie lente. 

Bert van de Velden, directeur Publieke Gezondheid GGD Kennemerland