De Kleine Molen als herkenningspunt van het park.
De Kleine Molen als herkenningspunt van het park. (Foto: Bert Westendorp)

Voor bijna zeven miljoen: Erfgoedpark De Hoop na twee jaar alweer te koop

Nieuws

UITGEEST - Twee jaar na de opening staan de opstallen van het complete Erfgoedpark De Hoop aan het Uitgeestermeer alweer in de verkoop. Op het terrein van 3,5 hectare bevinden zich 33 recreatieappartementen, Safari Lodges, restaurant Krelis, ijs- en taartwinkel De Kleine Molen en een speelplek voor kinderen. Zowel het restaurant als de ijs- en taartwinkel zijn verhuurd. De grond daarentegen is niet te koop, maar in erfpacht. Daarvan is Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) de eigenaar.

Turbulente historie 

De verkoop is in handen van Maas recreatie bedrijfsmakelaardij (Maas RBM),een makelaarskantoor en taxatiebureau, dat sinds 1979 gespecialiseerd is in de bedrijfsmatige recreatiesector. Het bedrijf heeft vestigingen in Den Bosch en Huizen. 

Het Erfgoedpark kent een turbulente historie. In 2011 stopte stichting Industrieel Erfgoedpark De Hoop met haar plannen om het park verder te ontwikkelen. Het geld ontbrak om alle ideeën te realiseren. Jarenlang werd er geen onderhoud gepleegd aan de paar objecten die op het park stonden. Een houten loods met scheepshelling en een niet afgebouwd scheepje toonden in die jaren de teloorgang.

Mei 2021

Paul Klomp en Nico Scheffer pakten negen jaar later als pachters de handschoen op en realiseerden als eigenaren van de nieuw gebouwde en gerenoveerde opstallen een fraaie locatie met eerdergenoemde voorzieningen. Mei 2021 werd het park geopend om vervolgens dit jaar weer in de etalage te staan.

Eigen vermogen

Wie interesse heeft om het project te kopen, moet er 6.800.000 euro kosten koper voor over hebben. Dat betekent, dat inclusief alle kosten ongeveer 7 miljoen euro moet worden afgetikt om Erfgoedpark De Hoop in bezit te krijgen. Daarbij tekent Maas nog wel even aan, dat een koper 45 tot 50% eigen vermogen van de totale investering moet inbrengen. “Het financieren van bedrijfsmatig recreatief onroerend goed is namelijk al jarenlang behoorlijk complex. Financiers beoordelen de investeringen in de recreatieve sector namelijk als zeer risicovol”, is daarbij de motivatie.

Erfgoedpark De Hoop wacht op nieuwe eigenaar.