Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘Lagere energiekosten?’

Algemeen

Er zijn problemen met het prijsplafond die dit jaar miljoenen landgenoten aan een lagere energierekening moet helpen. Vele energiebedrijven hebben de contracten nog niet gewijzigd en dat kun je de energiebedrijven niet kwalijk nemen. 

Op de websites staan verschillende bedragen voor eenzelfde hoeveelheid verbruik van gas en stroom. Het is toch een schande dat de invoering nog niet is geregeld en dat is te danken aan ons kabinet. Met z’n allen zaten we toch te wachten wat de nieuwe lagere prijzen zullen worden en wat de eindrekening zal zijn op 1 januari 2023. 

Het prijsplafond dat het kabinet invoerde vergoedt het verbruik tot 2.900 kilowattuur aan stroom per jaar en 1.200 kubieke meter gas. Daarover betalen huishoudens het prijsplafondtarief van 0,40 euro per kilowattuur en 1,45 euro per kubieke meter gas. Wie meer verbruikt, betaalt de hogere marktprijs. Het kabinet heeft pas 9 december 2022 het exacte prijsplafond bekend gemaakt en daarom is het niet verbazingwekkend dat de energiebedrijven en hun leveranciers niet alles voor 1 januari 2023 tijdig hebben kunnen verwerken.

Ik wil u waarschuwen voor te veel optimisme nu de gasprijs daalt

Velen die mij aanspreken klagen over de chaos. Het kabinet voert het prijsplafond in om de hoge tarieven te beperken maar tegelijkertijd besloot de Tweede Kamer om de btw-verlaging van vorig jaar weer van 9 procent te verhogen naar 21 procent. En dit is nog niet alles, als burgers moeten we per 1 januari de opslag voor duurzame energie naast de energiebelasting betalen en die voor stroom is zelfs verdubbeld. Ook 21 procent btw over alle kosten voor levering, netbeheer en de overheidsheffingen komen er ook nog eens bij.

Over de energiebelasting zelf tikken wij dus ook nog eens 21 procent btw af. Hoe besodemieter je de burgers!! Ik snap hier niks meer van. We krijgen een prachtige glimmende worst voorgehouden maar de inhoud is in verre staat van ontbinding. Ik wil u waarschuwen voor te veel optimisme nu de gasprijs daalt. 

De winter duurt nog lang en de gasvoorraden moeten aangevuld worden voor de volgende winter 2023-2024. De verwachting is dat er dan geen Russisch gas meer is. Dat betekent weer dat er minder aanbod is en veel vraag waardoor de prijzen hoog blijven de komende jaren. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl