Prachtige terrasoverkappingen met de voorzijde dicht; energiezuinig en geriefelijk.
Prachtige terrasoverkappingen met de voorzijde dicht; energiezuinig en geriefelijk. (Foto: Aart Tóth)

Terrassen Dorpsplein terug naar af

CASTRICUM - Het zag er prachtig uit tijdens de wintermaanden. Zelfs lekker behaaglijk met aangepaste verwarming en de voorzijde gesloten om de energiekosten nog enigszins binnen de perken te houden. We hebben het hier over de terrassen van Johnny’s Café, restaurant Brutaal en Grand Café Balu op het Dorpsplein.

Energiebesparing

Na in eerdere instantie gezamenlijk prachtige terrasoverkappingen te hebben geplaatst, bleek het raadzaam tijdens de koude maanden wat meer te doen aan energiebesparing. Zo zag Johnny zich genoodzaakt zelfs een glazen wand te plaatsen met een glazen deur. Balu zocht het in een eenvoudigere oplossing en installeerde van tentzeil een doorzichtige afneembare afschutting. Restaurant Brutaal liet het bij gasverwarming en liet de voorzijde open.

Gedoogd

Nog voor dat deze zaken waren geplaatst, kwam een ambtenaar van de BUCH de zaken in ogenschouw nemen. Er was alleen nog maar de maat genomen, maar dat was schijnbaar genoeg voor deze of gene aan de bel te trekken en vervolgens verstoppertje te gaan spelen.

Uiteindelijk waren de voorzieningen om energiezuinig de winter door te komen aangebracht, wat werd gedoogd met enig begrip. Afsluiting van de voorzijde van het terras had immers als verder voordeel, dat het daarmee een rookvrije ruimte moest worden. Dat is immers zo wettelijk geregeld, waar de meeste bezoekers vrede mee hadden. Dit als voorloper op de komende wettelijke regeling, dat er in de toekomst zelfs op een open terras niet gerookt mag worden. Ook werd de terrasverordening qua sluitingstijden gehandhaafd.

Niet relevant

Terugkomend op de huidige situatie blijkt, dat de afsluiting aan de voorzijde verwijderd moet worden, omdat dit volgens de vergunning de voorzijde altijd open moet blijven, omdat er anders een binnenruimte oftewel serre ontstaat. Het verzoek de afsluiting tijdens de winter toe te staan, is recent niet relevant genoemd vanuit gemeente Castricum. 

Geluk daarbij is, dat dit zich nu openbaart en het voorjaar zich al laat zien. Bij afsluiting is er sprake van een binnenruimte, waarvan al jaren voorbeelden bij verschillende horecazaken in het Dorpshart.

Coalitieakkoord

Intussen vragen bezoekers zich af wat er fout is aan de energiezuinige maatregelen. Ook gezien het coalitieakkoord van het college van B&W van Castricum, waarin staat "Levendige dorpscentra dragen bij aan behoud van voorzieningen en sociale cohesie in de dorpen. De dorpscentra moeten aantrekkelijk zijn en ruimte bieden voor ontmoeting" met ook nog "Levendige dorpscentra, een nog betere samenwerking met ondernemers en het toerisme en recreatie verder ontwikkelen.”