Personeel met een tattoo is heel normaal in een hippe koffiebar
Personeel met een tattoo is heel normaal in een hippe koffiebar (Foto: Pexels)

Mag je werkgever tattoos verbieden?

Een tattoo is bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar bij werkgevers rijst weleens de vraag of zij werknemers kunnen verplichten hun tatoeages te verbergen onder werktijd. In een creatieve werkomgeving zoals een marketingafdeling of een meubelmakerij is een tattoo vaak eerder geaccepteerd dan als jij werkt als vertegenwoordiger of als advocaat. 

Heb jij een kantoorbaan en wil je een tattoo?

Op grond van de wet heeft een werkgever het recht voorschriften te geven met betrekking tot het uitvoeren van het werk en het gedrag binnen de organisatie. Aan deze voorschriften dienen werknemers zich te houden. Dat is het zogenaamde instructierecht. Maar valt een tatoeagebeleid onder het instructierecht van een werkgever? Is zo’n beleid niet in strijd met goed werkgeverschap of de grondrechten van de werknemers? 

Wat zegt de wet?

Sinds 2007 bestaat er een antidiscriminatiewet die discriminatie verbiedt op vlak van 19 criteria. Daaronder zitten bijvoorbeeld geslacht, ras, leeftijd, politieke overtuiging, taal en uiterlijke kenmerken. Toch vallen tattoos en piercings daar niet onder, en zijn ze dus niet beschermd door deze wet. Let wel: een werkgever mag je niet anders behandelen omwille van je tattoos of piercings, want dat telt zélfs los van deze wet als discriminatie. Een bedrijf kan je echter wel vragen om je tattoos of piercings te bedekken als daar een geldige reden voor is.

De geldige redenen

De reden moet objectief zijn en redelijk gerechtvaardigd. Concreet kan een werkgever je vragen om piercings of andere sierraden te verwijderen voor hygiëne of veiligheid. Een sieraad zou vast kunnen komen te zitten in een machine, of zou vuil kunnen verzamelen, bijvoorbeeld. Daarnaast kan je werkgever ook vragen je tattoos te bedekken om het imago van het bedrijf te beschermen. De reden moet bovendien proportioneel zijn met het beoogde doel. Daarom moet je werkgever in het arbeidsreglement dus duidelijke regels opstellen over tattoos en piercings. Een regel geldt overigens niet voor alle functies. Zo kan je een administratief medewerker niet vragen om piercings te verwijderen om veiligheidsredenen. Aan iemand die nooit klantencontact heeft, mag die ook niet vragen om de tattoos te bedekken om het imago van het bedrijf te beschermen.

Wat doe je dan als je solliciteert?

Als je solliciteert, weet je vaak nog niet hoe een bedrijf staat tegenover tattoos en piercings. Je zal dus moeten vragen naar de bedrijfscultuur. Vaak krijg je hier al een goed beeld van tijdens een eerste sollicitatiegesprek. 

Als je al een baan hebt kun je altijd even kijken in het arbeidsreglement of het vragen aan je leidinggevende.