Toon Mans: "ik ben dankbaar dat ik zoveel lieve mensen heb ontmoet tijdens mijn burgemeestersperiode in Castricum en ik koester die herinneringen."
Toon Mans: "ik ben dankbaar dat ik zoveel lieve mensen heb ontmoet tijdens mijn burgemeestersperiode in Castricum en ik koester die herinneringen." (Foto: aangeleverd)

Burgemeester Toon Mans blikt voldaan terug en kijkt vooruit

Nieuws

CASTRICUM - Ruim twaalf jaar was Toon Mans (57) burgemeester van de gemeente Castricum. In een terugblik met de aimabele Mans blijkt, dat hij merendeels positieve herinneringen heeft aan zijn met passie en liefde uitgeoefende ambt. Afgelopen Koningsdag was ‘officieel’ zijn laatste werkdag, waarna 11 mei zijn afscheid zal plaatsvinden op het gemeentehuis. Daarna zullen ingezetenen van het dorp Toon Mans ongetwijfeld nog vaak genoeg tegenkomen, want hij blijft met partner in Castricum wonen. 

Warm en betrokken

De persoonlijke kennismakingen en omgang met inwoners, instellingen, ambtenaren en personen voelde hij als warm en betrokken. Dat dit een wederzijdse relatie was, blijkt wel uit de vele reacties en blijken van waardering, toen Toon Mans zijn afscheid aankondigde.

Zijn politieke loopbaan startte Mans in 1994 in Brielle als raadslid van de plaatselijke VVD, wat negen jaar duurde. Brielle is een oude vestingstad uit de middeleeuwen in Zuid-Holland. Vervolgens verkaste hij richting Bollenstreek om daar ruim acht jaar als burgemeester van Hillegom te fungeren. Dat maakt zijn totaal op 20 jaar ervaring als burgemeester. 

Met veel plezier 

Mans laat weten: “Ik heb met veel plezier meer dan de helft van mijn leven in de lokale politiek gewerkt en dit als een mooie periode in mijn leven ervaren. Bij mijn aanstelling in 2011, ten tijde van de bankencrisis, werd ik meteen geconfronteerd met noodzakelijke personeelsbezuinigingen en organisatiekosten van ongeveer tien procent. Dat betekende op een begroting van 15 miljoen euro zo’n 1,5 miljoen inleveren. Dat was best pittig. Dat waren ingrijpende maatregelen. Ook de coronaperiode had een grote impact op de samenleving. Zeker lokaal, hier in Castricum.”

Positieve terugblik

Maar er is voornamelijk een positieve terugblik. “Daar kan ik er veel van opnoemen, zoals het bouwproject Dijk & Duin 1e fase wat spannend verliep, de prachtige grote foto’s van Jimmy Nelson in het duingebied.

De bouw van het Huis van Hilde wat zeker nu met de museumstatus van groot belang is voor Castricum en in gang is gezet door gedupeerde Elvira Sweet, die toentertijd de eerste paal sloeg.” 

Veteranendag 

Ook de onthulling van het Joodse oorlogsmonument naast het oude Raadhuis is volgens Mans iets om nooit te vergeten. “Nieuwbouw zorgcentrum De Boogaert is ook zo’n herinnering. Wat te denken van de inzet van die vele vrijwilligers op Veteranen dag, 4 en 5 mei, Candlelight Shopping, Kunstfietsroute, Smaakmakers Festival, Triatlon, Kids in Concert, Skulpers, Emergo en zoveel meer, geweldig. Recenter: de Oekraïne manifestatie op het gemeentehuis en iets eerder de aanslag in Parijs op Charlie Hebdo, waarbij Castricumse inwoners betrokkenheid toonden. Koninklijke lintjes uitreiken vond ik altijd bijzonder, zeker als dit om al  jarenlang actieve vrijwilligers ging. Kortom, ik ben dankbaar dat ik zoveel lieve mensen heb ontmoet tijdens mijn burgemeestersperiode in Castricum en ik koester die herinneringen. Ook de ontmoetingen met inwoners met problemen, die ik probeerde te helpen. Helaas is dat niet altijd gelukt is.” Afsluitend luidt zijn stimuleren uitspraak: “Democratie is nooit af, dus blijf altijd in gesprek met elkaar.”

Toekomst

Toon Mans gaat een nieuwe uitdaging aan in Haarlem als voorzitter van het College van Bestuur bij TWijs, een onderwijsinstelling met 35 scholen en ruim 7.500 leerlingen voor primair en speciaal onderwijs.

Toon Mans als vrijwilliger tijdens de toegangscontrole van een eerdere Kids in Concert.
Toon Mans tijdens de 5-mei manifestatie in 2022 bij het ontsteken van het vrijheidsvuur met muziek van Doe Dagorkest Emergo.
Nog even burgemeester van Castricum.