Ruim 100 bewoners uit de Verzetsheldenbuurt tijdens participatieavond autoluw Dorpshart in De Kern.
Ruim 100 bewoners uit de Verzetsheldenbuurt tijdens participatieavond autoluw Dorpshart in De Kern. (Foto: Aart Tóth)

Omwonenden tijdens participatieavond (on)gehoord over autoluw Dorpshart

Nieuws

CASTRICUM - Eerder werden ondernemers in drie verschillende sessies gehoord over hun ideeën rondom toekomstige autoluw maatregelen in het Dorpshart van Castricum. Nu zijn er vier sessies in buurhuis De Kern, waarin omwonenden van de toekomstige ingrepen hun visie kunnen geven.

Door Aart Tóth

In eerdere instantie waren buiten ondernemers ook al Platform Dorpskern, Maatschappelijke Denktank, Fietsersbond, Ouderenbond, Werkgroep mobiliteit en Verkeerspolitie in de gelegenheid hun aandachtspunten kenbaar te maken. Daarbij is er gelegenheid voor de veelal zwijgende meerderheid via www.ikdenkmeeovercastricum.nl hun mening te geven.

Vragenvuur

Tijdens de participatieavond - afgelopen maandag - was er geen sprake van een zwijgende meerderheid. Na een korte uitleg door verkeerswethouder Valentijn Brouwer was het korte woord van de voorzitter al genoeg om meteen daarna het vragenvuur te beginnen. De sessie was nog maar nauwelijks begonnen en er was al wat tumult onder enkele aanwezigen, die waarschijnlijk al met een negatief gevoel waren gekomen. 

Zelf inbreng

Nog voor dat projectleider Rob Jongenburger goed en wel kon uitleggen hoe de avond zou verlopen, werd deze al onderbroken met kritische vragen. Enkelen gingen er al vanuit, dat de voorstellen over een autoluw Dorpshart al besloten waren en kwamen nog voor een uitleg met bezwaren. Terwijl duidelijk de bedoeling was dat bewoners nu zelf inbreng konden geven op toekomstige ontwikkelingen rondom autoluw Dorpshart en veiligere spoorbaan oversteek Beverwijkerstraatweg. Gevolg: een negatieve uitwerking op de bijeenkomst.

Afgewezen

In de uitleg van Jongenburger werd aangegeven, dat deze avond zou worden gesproken over autoluwe maatregelen voor de korte termijn en omdat een tunnelvariant van de spoorovergang bij een latere termijn hoort, zou deze niet worden besproken. Enkele aanwezigen hadden in het verleden al hun voorkeuren en ideeën kenbaar gemaakt, maar waren door de raadscommissie afgewezen. Hoofdzaak was immers de Dorpsstraat, om daar doorgaand verkeer te minimaliseren.

‘Ga dan handhaven’ 

Daar zijn verschillende mogelijkheden voor volgens verkeersdeskundige Arthur Sanders van gemeente Castricum. “Dat kan via drempels, éénrichtingverkeer tot aan onlogische routes. Er wordt immers veel te hard gereden in de Dorpsstraat.” Natuurlijk opmerkingen uit de zaal van “Ga dan handhaven!” Helaas is het beleid van de overheid, dat er in 30 km-gebied niet gecontroleerd wordt op snelheid. Daar kan Castricum geen uitzondering op maken. Arthur Sanders vult daarbij nog aan: “Een 30 km-gebied zou eigenlijk zo ingericht moeten zijn, dat je niet harder kan rijden dan 30 km p.u.”

Eind juni

In de verdere uitleg werd duidelijk, dat voor de afsluiting van Schoutenbosch bij de Stationsweg vele voorstanders zijn. Vervolgens de 100 aanwezigen over zeven groepen verdeeld om hun ideeën op een plattegrond van het Dorpshart kenbaar te maken. Het werd een discussierijke, waar de voorstellen in latere instantie worden beoordeeld. Voorlopig zijn er twaalf verschillende voorstellen, de gemeenteraad eind juni een oog op gaat werpen. Tot dan even geduld.

Beeld uit 2021 tijdens pilot, afsluiting Schoutenbosch, wat in de huidige plannen zeker tot uitvoering komt gezien de reacties tijdens het participatieproces