De Kennisbankmedewerkers: van links naar rechts: Andrea, Gerard en Meia.
De Kennisbankmedewerkers: van links naar rechts: Andrea, Gerard en Meia. (Foto: Aangeleverd)

De Kennisbank is er voor iedere club en vereniging

Algemeen

HEEMSKERK - Wat is de Kennisbank en heeft mijn club of vereniging hier iets aan? In Heemskerk kennen we ruim 150 vrijwilligersorganisaties, clubs, clubverbanden, verenigingen en stichtingen.

Wat zijn de problemen waar verenigingen en clubs in de huidige tijd tegenaan lopen en hoe kan de Kennisbank daarbij ondersteunen? Enkele voorbeelden: Hoe vinden we opvolging in het bestuur WBTR hoe moeten we dat aanpakken? Hoe krijgen we de administratie op orde? Zijn er spanningen die aandacht en aanpak vragen? De statuten belemmeren ons, wat nu?

De mensen van de Kennisbank gaat u helpen en proberen de problemen op te lossen. Soms dreigt de situatie boven het hoofd te groeien. Er worden handvatten gegeven en er wordt contact onderhouden door de Kennisbank, op een vriendelijke manier zonder dwang. Belangrijk: er zijn geen kosten aan de ondersteuning verbonden.

Wie gaan jouw club helpen? Meia Bartelsman, Andrea Hoogteijling en Gerard de Vré zijn de drie medewerkers met elk hun eigen expertise. 

Vanuit hun werkzame leven hebben zij een brede kennis en ervaring op het gebied van: Bestuurlijke kennisoverdracht, financiën, juridische kennis, belastingen, werving vrijwilligers en coaching. LET WEL: de Kennisbankmedewerker gaat geen vervangende functie vervullen. Het doel is juist binnen je club een talent te vinden en te enthousiasmeren om de taak op zich te nemen en te ondersteunen.

Wie zijn deze drie vrijwilligers en wat drijft ze hun expertise in te zetten?

Andrea: ‘’Ik help graag als het kan en vind het fijn om met mijn kennis en kunde een organisatie te ondersteunen, ongeacht op welk terrein mijn inzet gevraagd wordt.’’ Meia: ‘’Ik vind het fijn mijn kennis en ervaring in te zetten , om samen met de organisatie stappen te zetten gericht op verbetering en/of oplossing.’’ Gerard: ‘’Ik denk oplossingsgericht. Speel in op de praktijk en ben gericht op de uitvoerbaarheid en effectiviteit.’’

Een voorbeeld 

Hoe kan je de vrijwilligers binnen je vereniging enthousiasmeren om te helpen en/of in het bestuur plaats te nemen? Een veel gehoorde vraag is dat er een tekort is aan vrijwilligers die in een bestuur plaats willen nemen. Hoe krijgen we vrijwilligers die behalve af en toe een klusje willen aanpakken ook in het bestuur? Leden die nu in het bestuur zitten doen dit soms al 10-20 jaar en voelen zich gedwongen deze taak voort te zetten bij gebrek aan vervanging. Daar kan de Kennisbank nu juist bij helpen.

Dit is slechts één van de voorbeelden waarbij de ondersteuning van de Kennisbank een uitkomst kan bieden. Zolang de ondersteuning nodig is wordt deze gegeven.

Het is géén bewijs van onvermogen als de Kennisbank wordt ingeschakeld, maar van doortastend bestuur. Hoe schakelt u de Kennisbank in en hoe gaat het verder? Neem contact op met het Steunpunt: 0251-731 700 (ma t/m vrij 9.30 – 12.00 uur). Of mail naar svhinfo@metheemskerk.nl

Binnen een week wordt u in contact gebracht met een van de drie Kennisbank-medewerkers en een van hen neemt contact op met uw club of vereniging.

Afbeelding