Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘Burgerparticipatie!’

Algemeen

De Wijkgroep Westertuinen-Warande en de wijkgroep Verkeersgroep Scholen Laan van Blois zijn boos. Zij maken zich nog steeds grote zorgen over de voorgenomen en onbegrijpelijke ontsluiting van het te bouwen appartementencomplex in het Binnenduin via de Seringenhof. De brief, d.d. 26 september 2022, met ruim driehonderd handtekeningen, heeft totaal geen effect gehad. 

Het is nu duidelijk geworden dat er voor de ingang van het te bouwen appartementen complex een kleine rotonde zal worden aangelegd voor auto’s en vrachtverkeer. Deze nieuwe ontsluiting bevindt zich op steenworpafstand van de ingang van de Montessorischool. 

De nu nog doodlopende Seringenhof zal daarvoor worden doorgetrokken. Maar niet, zoals in alle plannen staat aangegeven voor alleen fietsers en voetgangers, maar ook voor autoverkeer. De gemeente maakt tegen alle afspraken in een verkeersonveilig kruispunt pal naast een school nóg gevaarlijker. Het kruispunt dat de Laan van Blois, de Zonnebloemlaan en de nu nog doodlopende Seringenhof samen vormen al genoeg verkeersgevaar. 

De vrees is dat de situatie weer hopeloos verslechtert als de Seringenhof straks een volwaardige verkeersarm aan dat kruispunt wordt. Een brief waarin scholen en wijkgroep hun zorgen uiten, is afgeleverd aan het college en de gemeenteraad. Het opmerkelijke daarbij is, dat de tweede ontsluitingsweg via de Seringenhof nog altijd niet is te vinden in het planontwerp van de gemeente. In de herinrichtingsplannen voor de bestaande wijk Warande duikt wel een volledig doorgetrokken Seringenhof op. En waarom daar nu van afgeweken wordt kon de gemeente niet geven. 

Weet het college wel wat burgerparticipatie betekent?

Tijdens een vergadering van de Wijkgroep kregen zij te horen dat men op het stadhuis hieraan géén herinnering meer aan zou hebben. Het kan toch niet zo zijn dat de gemeente tegen alle eerdere plannen en afspraken in toch een tweede ontsluitingsroute richting Binnenduin aan gaat leggen. 

Alle politieke partijen in Beverwijk hebben in hun verkiezingsprogramma de burgerparticipatie hoog in haar “vaandel” staan. In de gemeentebegroting is er zelfs 30.000 euro voor uitgetrokken. Weet het college wel wat burgerparticipatie betekent? Burgerparticipatie: ook wel inspraak of ‘beleid beïnvloedende participatie’ genoemd.

Inwoners denken mee over beleid of spelen een actieve rol in projecten. In heel veel projecten in de gemeente Beverwijk waarin de bewoners mee mogen denken (dus participatie) blijkt dat dit een wassen neus is.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl