Co Adrichem-Beentjes als eerste over de finish.
Co Adrichem-Beentjes als eerste over de finish. (Foto: Aangeleverd)

In Memoriam Co Beentjes 1934-2023: De stille kampioen uit de Duinwijklaan

Algemeen

BEVERWIJK - Vorige week overleed Co Adrichem-Beentjes op 89-jarige leeftijd (1934), ooit fenomeen in de nationale atletiek, geboren en getogen aan de Duinwijklaan. Als lid van DEM was zij de eerste vrouwelijke kampioen die de club voortbracht. Op 11 augustus 1957 won zij na felle strijd in Den Haag het Nederlands kampioenschap op de 800 meter.

 Co had de strenge wintertraining goed doorstaan en was door het lopen van crosswedstrijden een krachtige atlete geworden. Haar trainer Han Winkel had haar goed voorbereid: “Van crossen word je sterk”. Haar latere echtgenoot Henk Adrichem was verscheidene malen Nederlands kampioen cross. Huize Adrichem was een echt atlethiekbolwerk, dochter Carolien won in haar jeugd meerdere nationale titels. Carolien herinnert zich haar moeder vaak gekleed in trainingspak. Zij trainde zelf veel en gaf tot haar hoge leeftijd adviezen aan de jeugd van AV DEM. Door het hele land begeleidde zij de groep naar wedstrijden. Achter in de donkere schildersbus van haar man bereidden haar pupillen zich op Beverwijkse veilingkistjes voor op de komende wedstrijd. Uit de rouwkaartjes komt naar voren dat talloze kinderen atletiek leuk zijn vinden dankzij Co’s aanstekelijke enthousiasme.

Liefde voor atletiek

Atletiek was in de jaren vijftig van de vorige eeuw geen brede volkssport. Daarom is het wel heel bijzonder dat zij zich als jong meisje aangetrokken voelde tot deze sport. Nog opvallender is het dat zich zij tot ver na haar tachtigste betrokken heeft gevoeld bij de sport. De liefde voor atletiek uitte zich in de onvoorwaardelijke trouw aan de wekelijkse oefeningen, haar team en vooral haar ploeggenoten. Zij was een voorbeeld voor jonge atleten.