De jonkies van Palmeiras, wéér de winnaar van het ICGT.
De jonkies van Palmeiras, wéér de winnaar van het ICGT. (Foto: Anita Webbe)

Palmeiras opnieuw winnaar ICGT

UITGEEST - Het was een echte finale met veel belangstelling langs het hoofdveld van voetbalvereniging FC Uitgeest, dat gedurende het pinksterweekend gastheer was van het ICGT, dat staat voor Internationaal Cor Groenewegen Toernooi; een podium voor talentvolle jeugdspelers van grote clubs. Het Braziliaanse Palmeiras en AZ troffen elkaar in de finale. Uiteindelijk wonnen de sambaballers met 1-0, na in 2022 ook al de beker mee naar Brazilië te hebben genomen.

Uitgeesters in de basis

Schattingen liepen uiteen, maar ongeveer 2500 toeschouwers lijkt wel redelijk in de buurt te komen. In de halve finale had AZ afgerekend met Panathinaikos en Palmeiras met Manchester United, dat uiteindelijk in de wedstrijd om de 3e en 4e plaats te sterk was voor Panathinaikos.

Met Uitgeesters Loek Postma en Fedde de Jong in de basis bracht AZ de bal aan het rollen op een vol Sportpark De Koog. Meteen was er sprake van een felle strijd toen AZ de aanval zocht. Dat liep op niets uit, maar de toon was gezet voor een spannende finale. De tweede Alkmaarse uitbraak was gevaarlijker, maar die kon worden geblokt door een verdediger van Palmeiras. In de 28e minuut was Smits van AZ dichtbij de openingstreffer maar zijn lob ging net over. Zo gingen de teams met 0-0 de rust in.

Prachtige aanname en volley

De eerste kans na de thee was voor AZ. Een geplaatste bal, wederom van Smits, vloog richting de verre bovenhoek, maar miste het net. Verder gebeurde er niet veel en zo leek de wedstrijd af te stevenen op een strafschoppenserie. Sterker nog: de trainer van Palmeiras besloot met de verlenging in zicht een keeperswissel toe te passen.

Geen verlenging

Toch kwam er geen verlenging, want een briljant moment van de uiteindelijk beste speler van het toernooi Santos Silva besliste in de laatste minuut de wedstrijd. Prachtig was zijn aanname en geweldig zijn halve volley op de rand van het strafschopgebied.  Keeper Deen zag de bal pas toen deze al in de kruising lag, 1-0. Daarmee kreeg het ICGT in Palmeiras uit Brazilië een verdiende winnaar.”