Uiterst links Jack Aldewereld met zijn vrouw, wordt toegesproken door burgemeester Smit.
Uiterst links Jack Aldewereld met zijn vrouw, wordt toegesproken door burgemeester Smit. (Foto: Ank Olsthoorn)

Beverwijkse verzetsheld krijgt erkenning

Nieuws

BEVERWIJK - In de periode van 4-5 mei verschijnen er altijd interessante en indrukwekkende artikelen in de diverse media over de Tweede Wereldoorlog. Zo ook over Pater Wim van der Geest, geboren en opgegroeid in de bekende slagersfamilie aan de Breestraat, waar nu het Beverhof gevestigd is. Naast hun winkel was een Joodse synagoge die aan het begin van de oorlog door de Duitsers gesloten werd. Op 12-jarige leeftijd gaat Wim naar een kleinseminarie (gymnasium) met de bedoeling priester te worden. Na de studie theologie afgerond te hebben geeft hij aan graag als missionaris naar China te gaan. WO2 gooit roet in het eten en na zijn priesterwijding komt hij in Brunssum, Limburg terecht.

Door Siem Weterings

In 1943 weet een jonge verzetsgroep uit Amsterdam 251 Joodse kinderen uit een crèche te halen en naar elders te smokkelen. De baby’s/kinderen met blond haar gingen naar het noorden van het land en de donkerharige naar het zuiden zodat ze minder zouden opvallen. Jack Aldewereld was één van die kinderen die, 6 maanden oud, in desolate toestand in Brunssum terecht kwam. Daar was pater Wim van der Geest rayonleider van het verzet en hij heeft onder meer Jack en nog ruim 231 Joodse kinderen onder laten duiken. Alhoewel er ook veel NSB’ers in die regio zo vlak tegen Duitsland woonden, is er nooit iemand verraden in dit dorp met zo’n 14.000 inwoners.

Uiteindelijk moest Wim zelf ook onderduiken, werd in Amsterdam met valse papieren opgepakt en kwam in kamp Amersfoort terecht. Hij overleefde de oorlog, maar het verzetswerk eiste in zijn verdere leven zowel psychisch als fysiek een zware tol. Hij overleed in 1969 (55). Jack Aldewereld ging zo’n 5 jaar geleden op zoek naar zijn redder, wat heeft geleid tot een indrukwekkend boek:
“De Oorlog Levenslang – Biografie Wim van der Geest c.m. Verzetsheld en missionaris.“

Eind 2021 is er in Brunssum een plaquette ter nagedachtenis aan hem onthuld. Vorige week was Jack Aldewereld door burgemeester Martijn Smit uitgenodigd voor een tegenbezoek. Inge en Sebastiaan van Luijn behoorden tot de genodigden. Raadslid Alex van Luijn was tot zijn plotselinge overlijden de grote initiator om pater Wim ook in Beverwijk te vereeuwigen. Een werkgroep met o.a. wethouder Ali Bal en 2 neven en een nicht van Wim van der Geest hebben deze taak over genomen. Het college van Beverwijk heeft ondertussen groen licht hiervoor gegeven. Ter ere van en ter nagedachtenis aan deze grote verzetsheld wordt hij straks ook in zijn geboorteplaats vernoemd.