Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Dodenherdenking 2023: Prachtige zang en inspirerende gedichten

Nieuws

BEVERWIJK - De Dodenherdenking in Beverwijk op het vernieuwde Westerhoutplein (Bevrijdingsmonument) en op begraafplaats Duinrust (oorlogsgraven) werd ook dit jaar een indrukwekkende en soms ontroerende gebeurtenis. Er waren honderden belangstellenden afgekomen op de uitnodiging om bij de jaarlijks terugkerende bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Aan de randen van het groene perk op het Westerhoutplein stonden tientallen Beverwijkse scouts, leden van de Admiraal van Kinsbergengroep, Die Wijcker Duinjaghers en Wiawaha. Het Bevrijdingsmonument van Gerrit Bolhuis is met name op de 4de mei bedoeld om er kransen en bloemen te leggen. Dat gebeurde ook dit jaar in ruime mate. Burgemeester Martijn Smit legde als eerste een krans namens het gemeentebestuur. Corine Bart en Wim Spruit, bestuursleden van de Stichting 4 mei Beverwijk legden de tweede krans.
Aansluitend volgden leerlingen van de Bethelschool, Cis van der Putten en Fleur Duin met een bloemstuk, vertegenwoordigers van politieke partijen in de gemeenteraad, docent Roderick Waijers en Melvin (voorzitter leerlingenraad) van het Castor College, afgevaardigden van de Turkse gemeenschap en de dames Nel Souwer-Bok en Marinet Huisman namens de Raad van Kerken IJmond-Noord. Scouts hielpen bij het leggen van de kransen en het plaatsen van de bloemen.

Leerlingen van de Bethelschool, die het monument heeft geadopteerd, droegen zelfgeschreven gedichten voor: Vicky Jongepier, Terje Duin, Fiene van der Meulen, Sarah van Hooff, Jet Berendsen, Mere Hijlarides en Sara van Sluis. Na 2 minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus opende burgemeester Smit het defilé.

Teun-Jan Tabak, voorzitter van de Stichting 4 mei Beverwijk was gastheer bij beide herdenkingen.
In de aula van Duinrust vond een indrukwekkend herdenkingsprogramma plaats. De jaarrede werd uitgesproken door de geboren Beverwijker Hans Romeyn, oud-wethouder van Velsen en oud-burgemeester van Heiloo.
Klassiek zangeres Levy Pletting (opgegroeid in Beverwijk) zong een drietal composities: het Jiddische ‘Nacht oen Regn’ van Mani Leib, ‘Vem kan Segla (‘Wie kan zeilen zonder wind’) van de Zweed Eriks Esenvalds en een nummer van Gabriel Fauré: ‘Les Berceaux’. Stadsdichter Mattijs Reinen droeg een zelfgeschreven gedicht voor.

Buiten, op het grasperk bij de oude ingang van de begraafplaats, waren het drie leerlingen van het Castor College die gedichten voordroegen: Vedinee, B’elanna en Luca.
Rond de klok van achten bracht hoornblazer Marjolein Niele de Taptoe ten gehore. Bij de oorlogsgraven waren tientallen vertegenwoordigers opgesteld van de scouting van Beverwijk.
De bijeenkomst wordt afgesloten met een korte toespraak van locoburgemeester Ali Bal.
Met een stille tocht langs de oorlogsgraven en het Joods Namenmonument Beverwijk kwam de herdenking ten einde.

Afbeelding