Grote stilte op de bouwplek Grebbestraat.
Grote stilte op de bouwplek Grebbestraat. (Foto: Co Backer)

Ligt bouw appartementencomplex aan de Grebbestraat in Beverwijk stil?

Nieuws

BEVERWIJK - Al het bouwmaterieel (o.a. bouwliften en cementmolens) heeft men vorige week van het bouwterrein aan de Grebbestraat in Beverwijk weggehaald. Er heerst daar dan ook een grote stilte. Er is geen enkele bouwactiviteit meer te bekennen. Woonopmaat ontwikkelt, op verzoek van en in samenwerking met zorgorganisatie Odion een woongebouw met daarin 35 woningen voor (jong) volwassenen met een lichamelijke beperking. 

Door Co Backer

Lokale politieke partij VRIJ!! stelt vragen aan het college

Dit woongebouw komt op de plek van de oude school ’De Wilgeroos’ aan de Grebbestraat. Odion zet professionele zorg in voor mensen met een beperking in de regio Waterland, Zaanstreek en Kennemerland. Odion heeft in 2017 twee woon- en dagbestedingslocaties overgenomen van Heliomare. Dit woongebouw wordt speciaal gemaakt voor een groep mensen die op dit moment nog in een woonlocatie in Wijk aan Zee wonen. Eén van de voormalige locaties van Heliomare.

In totaal zijn er 35 zelfstandige woningen, verdeeld over drie woongroepen, met 24-uurs begeleiding/verzorging vanuit Odion. Daarnaast is op iedere woonlaag een gemeenschappelijke huiskamer en zijn er diverse facilitaire ruimtes, zoals opslagruimtes etc. De locatie van de Wilgeroos voor deze woonvoorziening is het resultaat van een zoektocht door Heemskerk en Beverwijk. Deze plek is een mooi centraal gelegen locatie, die de bewoners goede toegang geeft tot alle voorzieningen en openbaar vervoer. Odion beoordeelde deze locatie als meest geschikt. Bovendien houdt het perceel de maatschappelijke bestemming met een toevoeging ‘wonen met zorg’ zoals het nu ook is opgenomen in het geldende bestemmingsplan. Het behoud van deze maatschappelijke bestemming is voor gemeente Beverwijk een belangrijke voorwaarde. Dit is ook de reden waarom het niet mogelijk is om op deze plek ‘gewone woningen’ te bouwen, zoals eerder door de Klankbordgroep Kuenenplein werd voorgesteld, valt te lezen in de informatiebrochure project ‘Odion’. 

In de buurt wordt er volop gespeculeerd daarom spreekt de lokale politieke partij VRIJ!! Haar verontrusting uit en heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders: “Ons bereiken berichten dat alle werkzaamheden van de bouw van een duurzaam appartementencomplex voor mensen met een lichamelijke of een verstandelijke beperking aan de Grebbestraat zijn stilgelegd. Wat is de reden van het stilleggen van de bouw? Welke consequenties heeft dit stilleggen voor de verdere ontwikkeling van de plannen in de Kuenenpleinbuurt?”, aldus de fractie van VRIJ!

Geen bouwactiviteit te bekennen.