Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Column wethouder Ron Suanet: ‘Spreek elkaar aan!’

Nieuws

De laatste maanden ben ik als portefeuillehouder verkeer en vervoer meerdere malen aangesproken door inwoners, die vinden dat er op veel plekken te hard wordt gereden. Zij vinden dat de gemeente te weinig doet om dit onmogelijk te maken of onvoldoende handhaaft. Ik kan me de frustratie van deze inwoners goed voorstellen en neem deze oproepen dus serieus. Maar in hoeverre is de gemeente verantwoordelijk voor roekeloos rijgedrag? Om het verkeer in goede banen te leiden, stellen we als gemeente een verkeer- en vervoerplan op. Daarin staat welke straten zijn bestemd voor doorgaand verkeer, welke voor lokaal verkeer enzovoort. Verder richten we wegen zo in, dat deze passen bij de functie (bijvoorbeeld een woonerf). Daarnaast maken we een indeling volgens ‘Duurzaam Veilig’. Tot zover de techniek, nu de praktijk. Soms wijken we af van deze normen en passen we het wegontwerp aan om de snelheid eruit te halen. Bijvoorbeeld door extra verkeersborden te plaatsen om de verkeerssituatie te verduidelijken. Soms vragen we de politie om te handhaven op trajecten, waar de snelheid vaak wordt overschreden. Maar de politie heeft – uiteraard - ook andere prioriteiten. Verder laten wij snelheidsmetingen doen na zorgen van buurtbewoners. Maar in de uitslag van een snelheidsmeting telt de 15 procent grootste hardrijders niet mee. Waarom niet? Wanneer minimaal 85 procent zich houdt aan de maximale snelheid, gaan we ervan dat niet de inrichting van de weg het probleem is, maar het gedrag van weggebruikers. Die rijden ook te snel als we de weginrichting aanpassen. Conclusie: we kunnen als gemeente het weggedrag proberen te beïnvloeden, maar uiteindelijk is het de snelheidsovertreder die zijn medemens in de problemen brengt.

Laatste redmiddel? Spreek elkaar aan! Want vaak kennen buurtbewoners en hardrijders elkaar. Dat vergt wat lef, want kritiek wordt niet altijd prettig ontvangen. Maar het werkt vaak wel!

En uiteraard blijf ik als wethouder aanspreekbaar als u vindt dat de gemeente haar taak als wegbeheerder moet verbeteren.

Wethouder Ron Suanet, Heemskerk