Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Bik van Co: ‘Wij senioren’

Nieuws

Wat word je in de watten gelegd als je de seniorenleeftijd hebt bereikt! Denk alleen al aan die 65+ korting die ervoor zorgt dat je “slechts” € 32,50 voor een Walibi-kaartje hoeft te betalen in plaats van het vol tarief van € 42,50. Standaard korting bij bus, tram en metro als je ouder bent dan 65 als je reist met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo. Dan reis je altijd met een korting van 34%. 

Deze korting wordt automatisch verrekend als je in- en uitcheckt. We hebben als senioren ook een eigen omroep MAX, een eigen lijfblad Plus Magazine, een eigen vakbond ANBO. 

Elk zichzelf respecterend restaurant serveert, naast een kindermenu, nu ook een seniorenmenu. En wat te denken van al die cursussen en activiteiten: Bewegen voor senioren, kun je als senior nog seks hebben? Senioren achter de computer, E-bike fietstochten voor senioren, keurig begeleid door vrijwilligers met oranje hesjes vóór en achter het peloton. 

Wat betreft mijn eigen activiteiten: op sportief gebied hoef ik mezelf niet meer zo nodig te bewijzen, die tijd is geweest. De afstanden van mijn therapeutisch rondje de Wijk vertonen een dalende curve: van 8 naar 5 naar 3,5 kilometer. Zo’n twee keer in de week fiets ik gemiddeld zo’n 43 kilometer door de IJmond.

Kun je als senior nog seks hebben?

Maar het is me nu wel duidelijk geworden. Maar ik voldoe niet aan dit verwachtingsplaatje: Iemand van mijn leeftijd hoort in een relaxstoel te zitten, uiteraard elektrisch te bedienen, kijkend naar het programma Ouderenjournaal van omroep Max en aansluitend Tussen Kunst en Kitsch. Mogen ouderen dan niet meer sporten? Ja, toch wel, een wedstrijdje Skippyballen en Tikkiemijn door de bejaardensoos, dat zijn een bezigheden die we nog wel mogen doen, maar dan wel uit het zicht alstublieft. 

Vroeger was er nog eerbied voor oudere. Men stond altijd beleefd op in trein of bus, iets waar nu behoorlijk de klad in gekomen is. Maar de tijden zijn veranderd. Er wordt ons een schuldgevoel aangepraat: we kosten te veel, we leven te lang, er zijn te veel babyboomers, de AOW wordt onbetaalbaar. Kan men geen ludieke actie voor ons starten: een gratis kleurspoeling aanbieden om de vergrijzing een halt toe te roepen?

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl