Nachttrein ook met stop in Castricum?
Nachttrein ook met stop in Castricum? (Foto: AART TÓTH )

Nachttrein ook langs Castricum?

REGIO – De gemeenteraad van Alkmaar heeft bij het college een verzoek gedaan in conclaaf te gaan met de NS en ProRail om te bewerkstelligen dat er tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal Station nachttreinen gaan rijden. Daarbij is er vanuit de NS al aangegeven dat dit niet in het pakket zit en er dus geen geld voor is. Toch zijn ze bij de NS welwillend en zullen hierop terugkomen met een plan hieromtrent.

Gemeente Alkmaar in gesprek met NS 

De Alkmaarse gemeenteraad verlangt dat er treinen komen tussen 00:30 en 05:00 uur van Alkmaar - Amsterdam Centraal en andersom tussen 01:15 en 06:00 uur en dan elk uur. Er blijkt veel vraag te zijn naar de nachtelijke treinen van Alkmaarders en waarschijnlijk ook van tussenliggende stations voor nachtvervoer per trein. Zo zijn er treinreizigers die in de nachtelijke uren willen reizen met de trein naar werk, studie(groep), Schiphol Airport of recreatie. Ze zijn met de trein vervangende bus ruim een uur langer onderweg dan met de trein. Zij zijn aangewezen op alternatieve manieren van vervoer of moeten aanpassingen maken in hun rooster.

Voordelen

Een nachttrein zou het reizen volgens partijen niet alleen makkelijker maken, maar zorgt ook voor een reductie van het autogebruik en minder druk op het autowegennetwerk. Daarbij is de trein door de stijgende brandstofkosten een betaalbaar alternatief voor bijvoorbeeld de auto. Als laatste zullen de regionale economie en het toerisme van de nachttrein profiteren. Zal zo'n nachttrein ook tussenliggende IC-stations aandoen, of in één keer doorkachelen van Alkmaar naar Amsterdam Centraal Station vice versa?

Afbeelding