Actie voor behoud Filmhuis Corso in 2018.
Actie voor behoud Filmhuis Corso in 2018. (Foto: archief)

Dwaalspoor van een bioscoop met een open einde

CASTRICUM  - In 1937 is de Corso-bioscoop gebouwd in Castricum door Jan Res en de exploitatie kwam in handen van Roland Wefers Bettink en zijn echtgenote Margaretha Weel. De gemeente Castricum telde nog geen 7.000 inwoners, maar belangstelling genoeg, zoals bleek uit de wekelijkse uittocht van jongelui naar bioscopen in de omgeving. Intussen is het aantal inwoners gestegen tot wel 37.000, inclusief Limmen en Akersloot. 

Grote aantrekkingskracht

Nog steeds blijkt bioscoop Corso een grote aantrekkingskracht te hebben, zeker nadat films digitaal worden aangeleverd, wat zelfs première van de nieuwste film mogelijk maakte. Intussen bestaat Corso 86 jaar en is al jaren op zoek naar vervangende ruimte om uitbreiding en vernieuwing mogelijk te maken bij een sluitende exploitatie. Voor veel inwoners van gemeente Castricum is Corso een rijk bezit, vergelijkbare dorpen hebben al jaren geen bioscoop meer, vandaar de koestering.

Moedeloos 

Tegenwoordige eigenaar Erik Weel is er een beetje moedeloos van geworden, waarbij aangedragen plannen voor nieuwbouw stranden op ambtelijke regelgeving, besluitenloosheid gemeenteraad en wekken van verwachtingen. Het huidige pand Dorpsstraat 70 is aan vervanging toe net als de digitale apparatuur. Daarbij is er behoefte aan uitbreiding van het aantal zalen om aan de vraag te voldoen en exploitatie haalbaar te houden. 

Genoeg belangstelling

Belangstelling is er genoeg, groot aantal bezoekers waarvan velen actief in het actievoeren voor behoud van Corso, gezien enkele protesten en acties. Voor het huidige pand is sloopvergunning en nieuwbouwplannen voor appartementen ingediend om de huidige plek duurzaam te verpanden.

Verwachtingen

Erik Weel heeft niet stilgezeten de afgelopen jaren in het zoeken naar alternatieven voor herhuisvesting van intussen genoemd Filmtheater Corso. In de media zijn er de afgelopen jaren tientallen artikelen verschenen, waarbij een juichstemming ontstond die ook weer omsloeg in triestigheid wanneer het weer niet haalbaar bleek vanwege regelgeving en meer. In 2015 was er nog een plan de bioscoop op het terrein van de verhuisde kaasfabriek Kaptein Kaas op de Kramerweg te vestigen. Tegenwoordig is de hoop deels op de voormalige Hervormde Maranathakerk gevestigd, die enkele jaren terug in bezit kwam van de gemeente. Er liggen vele plannen klaar voor sloop van de kerk, hergebruik of nieuwbouw. Daarbij met combinaties van Huisartsenpost, Filmhuis, appartementen en zo meer.

 Nog een mogelijke locatie 

Ook daarover moet de gemeenteraad nog een ei leggen, waar zoals gebruikelijk heel vele discussieavonden en moeilijke besluitvorming aan vooraf zal gaan. Nog een mogelijke locatie zou nabij winkelcentrum Geesterduin en cultuurlocatie Geesterhage kunnen komen. Hoorne Vastgoed heeft immers een initiatief ondertekend met gemeente Castricum ter herontwikkeling van Geesterduin en zeker het gebied aan de Soomerwegh gelegen, waar nu nog een tankstation en parkeerplaats gesitueerd zijn. Plannen genoeg voor winkelruimte, appartementen en daarbij misschien Filmhuis Corso. Voorlopig afwachten.

Afwachten

Exploitant van de Corso, Erik Weel, wacht voorlopig af wat de intenties vanuit de gemeente zijn in de zoektocht naar een passende plek voor het Filmhuis. Dat is immers de afspraak met de gemeente, wat in het coalitieakkoord van het nieuwe college is weergegeven met, “Er komt onderzoek naar de toekomst van het gebied ten oosten van de Soomerwegh, tussen de Molenweide en het nieuw te realiseren appartementencomplex Eerste Kwartier. 


Uitgangspunt is, dat mogelijke herontwikkeling van dit gebied naar het oordeel van de collegepartijen kan bijdragen aan het behalen van een aantal gestelde doelen. Eén van die doelen is de zoektocht naar een nieuwe locatie voor een Filmtheater Corso”, aldus het coalitieakkoord hoofdstuk 7 punt 3.

Weel laat daarbij weten: “Hoe gaan wij de huidige en nieuwe inwoners van Castricum binden en boeien. Het college en raad zal met dit antwoord moeten komen welke voorzieningen waar en wanneer wenselijk zijn. Uit dit afvinklijstje zal dan moeten blijken of wij als gemeenschap ruimte reserveren voor een toekomstbestendig filmtheater of dat de voorkeur uitgaat naar andere voorzieningen. Er wordt hierover nu al meer dan tien jaar gesproken en met het coalitieakkoord in de hand is het nu tijd om de knoop definitief door te hakken.”

Actiegroep

De actiegroep ‘Corso moet blijven’ met woordvoerder Ria du Prie heeft er intussen na jaren van druk zetten via publiciteit en bij gemeente Castricum genoeg van. “We zijn ontzettend teleurgesteld in de handelswijze vanaf de gemeentezijde met vertragingstactiek en ontwijkende antwoorden, een wethouder die zegt zijn 'stinkende best' te zullen doen.

 

Kortom, na jaren strijd hebben wij met pijn in het hart besloten om niet langer energie te steken in deze hopeloze zaak. Wij begrijpen wel dat het niet een primaire taak is van de gemeente om een bioscoop/filmtheater te helpen faciliteren, maar voelen ons niet serieus genomen als we argumenten aandragen en verheldering vragen over de handelwijzen rondom deze kwestie.


Gemeente Castricum laat via een woordvoerder weten: "Over het mogelijke filmtheater is op dit moment nog niets te melden. De onderzoeken lopen nog."


Corso bioscoop na de opening in 1937.
Tegenwoordige eigenaar, sinds 2004, Erik Weel is er een beetje moedeloos van geworden.