Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Wethouder Teun-Jan Tabak steekt samen met 135 leerlingen handen uit de mouwen voor schoon strand

Nieuws

BEVERWIJK – Afval hoort niet thuis in de natuur. Die boodschap staat vrijdag 26 mei 2023 centraal in Wijk aan Zee: bij de onthulling van het Pollution Art kunstwerk van gemeente Beverwijk en bij een opruimactie op het strand. Wethouder Teun-Jan Tabak steekt samen met 135 leerlingen van Kindcentrum de Sleutelbloem en andere geïnteresseerden de handen uit de mouwen om zwerfafval van het strand te halen. 

Pollution Art Fietstour twee nieuwe kunstwerken rijker

De actie op 26 mei is bedoeld om aandacht te vragen voor de juttassen die te leen zijn bij verschillende horecaondernemers op het strand van Wijk aan Zee. In zo´n juttas kunnen mensen tijdens hun wandeling over het strand zwerfafval verzamelen. Lever je de volle juttas weer in? Dan krijg je een kop koffie, ijsje of ander bedankje. Zo werken de paviljoens samen met wandelaars aan een plasticvrije zee. 

Zwerfafval oprapen 

Geïnteresseerden zijn om 9.00 uur welkom bij strandpaviljoen De Kust. Daar worden zij welkom geheten door wethouder Teun-Jan Tabak en krijgen zij een korte uitleg over het strandjutten. Vervolgens gaan zij met een juttas het strand op om zwerfafval op te rapen. Rond 10.00 uur keren de deelnemers terug bij het strandpaviljoen. Samen met de wethouder bekijken zij de ´oogst´ van het jutten en krijgen ze een bedankje voor hun hulp bij het schoonhouden van het strand. 

Onthulling kunstwerk Beverwijk 

Om 10.30 uur is bij de rotonde bij de Relweg de onthulling van het kunstwerk ‘Sleutel Bloem’, een 4 meter hoge bloem gemaakt van touw van visnetten, plastic doppen en oude sleutels. Het kunstwerk is gemaakt door kunstenares Francesca Heijnis, samen met alle leerlingen van Kindcentrum De Sleutelbloem. Met het werk laten ze zien dat plastic en ander afval niet thuishoort in de natuur. 

Onthulling kunstwerk 

Heemskerk Om 13.20 uur wordt bij de ingang van het duingebied aan de Kruisbergweg in Heemskerk het kunstwerk Annes Waterwereld onthuld. De naam van het kunstwerk Annes Waterwereld is bedacht door de groepen 6 en 7 van de Anne Frank School. Samen met kunstenares Francesca Heijnis maakten zij een onderwaterwereld van afval met diversiteit als uitgangspunt. 

IJmondiale fietsroute langs 10 kunstwerken 

De twee kunstwerken maken deel uit van de IJmondiale Pollution Art Fietsroute. De route van 30 km voert langs 10 kunstwerken gemaakt van afval in de IJmond: 

1. ‘Sleutel Bloem’ van Francesca Heijnis (NIEUW!) Locatie: Rotonde Relweg, Wijk aan Zee

2. ‘Annes Waterwereld’ van Francesca Heijnis (NIEUW!) Locatie: Fietsparkeerplaats Kruisbergweg, Heemskerk 

3. ‘PVZee’ van Hanna Looye Locatie: Kindcentrum de Sparkel, Laan van Blois 193, Beverwijk 

4. ‘Scrapfish’ van Rik Hermans Locatie: Strandopgang Wijk aan Zee, Rijckert Aertszweg, Wijk aan Zee 

5. ‘Plastic Paradise’ van Francesca Heijnis Locatie: Kindcentrum de Marel (schoolplein), Duitslandlaan 7, Heemskerk 

6. ‘Leo’ van Francesca Heijnis Locatie: Basisschool St. Leonardus (schoolplein), Kerkweg 225, Heemskerk 

7. ‘Pollution Bloesem’ van Francesca Heijnis Locatie: Basisschool Het Rinket (schoolplein), Bachstraat 20, Heemskerk 

8. ‘Metamorfose’ van Francesca Heijnis Locatie: Kindcentrum de Vlinder (schooltuin), Frankrijklaan 2, Heemskerk 

9. ‘Fuga’ van Herbert Nouwens Locatie: Kanaaldijk / De Geul, IJmuiden 

10. ‘Anker’ van Rik Hermans Locatie: Dokweg / Halkade, IJmuiden 

De fietsroute is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen om aandacht te vragen voor het wereldwijde afvalprobleem. 

In juni wordt de fietstour uitgebreid naar 11 kunstwerken 

Op zaterdag 24 juni wordt er een elfde kunstwerk aan de Pollution Art Fietstour worden toegevoegd. Het nieuwe kunstwerk van gemeente Velsen wordt onthuld tijdens het jaarlijkse Havenfestival in IJmuiden. Meer informatie hierover volgt in een latere fase.

Afbeelding