Bevlogen vrijwilligers Maarten Maas en Hannie Adrichem.
Bevlogen vrijwilligers Maarten Maas en Hannie Adrichem. (Foto: Bert Westendorp)

Help De Zien! Steun van gemeente Uitgeest is er al jaren niet meer

Nieuws

UITGEEST – “We dachten dat het bad om twee uur openging”, laat een jongen voor het dichte hek van zwembad De Zien weten. Een vrijwilligster aan de andere kant van het hek geeft aan dat om half drie het bad open gaat. Ondanks een minzame veertien graden had zich afgelopen maandagmiddag al een groepje jongeren gemeld voor het zwemmen.

‘Vooral aan gediplomeerde toezichthouders is een gebrek’

Sinds Koningsdag is dat weer mogelijk in het zwembad, dat afhankelijk is van vrijwilligers. Die groep bestaat uit zo’n honderd mensen, die ervoor zorgen dat het bad tiptop in orde is. Ook onderhoud wordt voor het merendeel gedaan door deze gemotiveerde mensen. 

Vorig jaar is een warmtepomp geïnstalleerd. De warmtepomp verwarmd het water als het bewolkt is en in de donkere uren. Al die werkzaamheden zijn door vrijwilligers uitgevoerd. Het technische team beschikt over deskundigen op dat gebied. DUEC (Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie) heeft een deel van het vooronderzoek verricht en denkt mee met het zwembad.

Inmiddels zijn op het grasveld, naast het bad met glijbaan, zo’n 95 zonnepanelen geïnstalleerd. Daar wordt deze dagen de laatste hand aan gelegd. “De elektrische installatie werkt nog niet goed, daar wordt nu naar gekeken, maar dat wordt opgelost”, weet Margriet de Beurs met stelligheid te melden. Margriet vervult de functie van zowel voorzitter als secretaris. Zoals bij veel verenigingen heeft ook het zwembad chronisch tekort aan de noodzakelijke vrijwilligers. “Vooral aan gediplomeerde toezichthouders is een gebrek. Met drukke dagen zijn er twee toezichthouders bij een bad noodzakelijk. Ja, elke vereniging heeft tegenwoordig moeite om vrijwilligers te vinden. We zijn heel blij met de mensen die we nu hebben.”

Speeltoestellen

Hannie Adrichem en Maarten Maas zijn twee van de vrijwilligers die deze maandag toezicht houden. Deze dag een rustige taak want het aantal, met name jonge bezoekers, is gering. “Met de opening vorige week donderdag en de warmere dagen daarna was het behoorlijk druk. Nu is het met een buitentemperatuur van veertien graden toch een beetje fris. Vandaar dat het water wat warmer is, zo’n 21 graden, heerlijk dus”, laat Maarten weten. Hannie werkt al zeven jaar als vrijwilliger en geniet van haar werk. “Het mooie is het contact met de mensen. Het verveelt nooit.” Hannie wijst naar de speeltoestellen op de zonneweide. “Daar wordt door de vrijwilligers de laatste hand aan gelegd.”

Donaties

De Zien moet het hebben van donaties en de entreegelden. Financiële steun van gemeente Uitgeest is er al jaren niet meer. Ondanks die hindernis weet het bad te overleven. Dat tot volle tevredenheid van de inwoners van Uitgeest die vooral met fraai weer het bad weten te vinden.”

Via de website van De Zien is het mogelijk het zwembad als sponsor financieel te steunen. Ook kunnen geïnteresseerden zich via de site aanmelden als vrijwilliger. En uiteraard staan de openingstijden vermeld op www.zwembad-dezien.nl