Boerderij Cronenburg als ‘beelddrager’ van het weidelandschap in de Castricummerpolder.
Boerderij Cronenburg als ‘beelddrager’ van het weidelandschap in de Castricummerpolder. (Foto: Ernst Mooij)

Alkmaardermeeromgeving in de regio

Nieuws

REGIO - Elke lente brengt Stichting Alkmaardermeeromgeving een voorjaarsbericht uit. Daarin is een diversiteit aan artikelen opgenomen. Hieronder volgt een korte impressie van de inhoud.

Castricum

Het ziet ernaar uit, dat boerderij Cronenburg met de omringende erfbeplanting behouden blijft als ‘beelddrager’ van het open weidelandschap aan de zuidoost rand van Castricum. Op uitnodiging van de eigenaar heeft de Stichting kennis kunnen nemen van het renovatie/restauratieplan van de boerderij. Er is echter nog wel een lange weg te gaan.

De Stichting heeft in het voorjaar van 2022 met andere partijen deelgenomen aan een ‘Tijdelijke Werkgroep Ruimtelijke Kwaliteit Strand’. In juni 2022 heeft de werkgroep haar advies over het strand, de strandopgang en het strandplateau aan het college van burgemeester en wethouders uitgebracht. De adviezen zullen als basis dienen voor het opstellen van een kadernota met daarin ontwikkelingskeuzes voor de komende tien jaar. Tijdens Open Monumentendag 2022 was de Stichting in boerderij Breedeweg 80 te Castricum aanwezig met de tentoonstelling ‘Klimaatbestendig landschap!?’. De tentoonstelling liet zien welke maatregelen rond de gemeente Castricum zijn genomen om het gebied klimaatbestendig te maken.

Limmen, Akersloot en Uitgeest

Door de bouwprojecten en bijbehorende infrastructurele werken in Limmen dreigen de voor Limmen kenmerkende heggenstructuren verloren te gaan. Bovendien is het oude, kleinschalige wegenpatroon in het westelijk deel van Limmen niet geschikt voor het toenemende wegverkeer. Om de aandacht voor ontwikkelingen in Limmen vast te houden is binnen de stichting een ‘Werkgroep Limmen’ ingesteld. Deze werkgroep kan nog enige versterking vanuit Limmen gebruiken.

Het plan is om op het huidige sportcomplex Cloppenburg in Akersloot een zogenaamd Omnipark te realiseren waar meerder sporten mogelijk zijn dan alleen tennis, voetbal en mountainbiken. De initiatiefnemers van het Omnipark werden door de gemeente geadviseerd met de stichting contact op te nemen. De stichting heeft positief op de plannen gereageerd en zal de toekomstige ontwikkeling blijven volgen.

In de gemeente Uitgeest is in maart 2022 een omgevingsaanvraag ingediend voor de bouw van een zonnepark in de Limmerkoog. De stichting heeft daarover een positief standpunt ingenomen, omdat de kavelstructuur onaangetast blijft en over 25 jaar het gebied weer in oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht.

Door de beperkende maatregelen tijdens de coronaperiode was het niet mogelijk om de vrijwilligers bijeen te laten komen. Gelukkig kon de geplande bijeenkomst in het najaar van 2022 wel doorgaan. Is vrijwilliger worden bij de stichting iets voor u? Meer informatie is te vinden op de website www.alkmaardermeeromgeving.nl