Oekraïners en Castricummers ontmoeten elkaar

CASTRICUM - Begin februari was er weer een ontmoeting voor gastgezinnen van vluchtelingen uit Oekraïne. De bijeenkomst vond plaats bij Welzijn Castricum, in gebouw De Landbouw, Dorpsstraat 30, Castricum en wordt één keer per kwartaal georganiseerd door Esther Boehmer, projectleider gastgezinnen van de gemeente Castricum.

De gastgezinnen komen graag bij elkaar om ontwikkelingen te bespreken, ervaringen uit te wisselen en vragen te beantwoorden. Er is iemand van de gemeente aanwezig om die vragen te beantwoorden. Andere onderwerpen die aan de orde komen: hoe ga ik om met de dankbaarheid van de logee(s), welke contactpersoon kan ik benaderen bij vragen, wie kan helpen bij het vinden van werk en hoe gaan we om met de Nederlandse feestdagen.

Er zijn in Castricum veel mogelijkheden voor mensen uit Oekraïne om elkaar te ontmoeten, zoals: samenspraak in de bibliotheek (taalcafé). Samenspraak biedt anderstaligen de mogelijkheid om op een informele, gezellige manier Nederlands spreken te oefenen. Gewoon thuis, tijdens een wandeling of een bezoekje aan de bibliotheek. Vrijwillige taalcoaches ondersteunen gemiddeld eenmaal per week anderstaligen bij de Nederlandse taal. Dit gebeurt op een laagdrempelige wijze, waarbij plezier voorop staat. Elke vrijdag van 09.30 tot 11.00 uur. Verder is er het inloopcafé, begeleid door jongeren van VONK (Vmbo, Mbo, Vavo, v/h Clusius). Elke week is er een andere activiteit. Elke woensdagochtend van 09.30 tot 11.00 uur. Gratis, aanmelden niet nodig.

Voorleesproject

Een voorleesvrijwilliger gaat wekelijks langs bij een gezin met een kind dat moeite heeft met de Nederlandse taal. Bij het voorlezen worden de kinderen actief betrokken. Daarna wordt nagepraat over het verhaal of een spelletje gespeeld. Spelenderwijs komen er veel woorden voorbij.

Kleren maken de vrouw

Bij dit initiatief krijgen anderstaligen naailes om zelf kleding te kunnen maken. Naast de vaardigheden die worden opgedaan om te naaien, heef dit project ook een sociale functie; de vrouwen ontmoeten andere mensen en er is begeleiding, waardoor zij al doende de Nederlandse taal leren. 

Fietsproject

Met het Fietsproject leren anderstaligen (ook Oekraïners) fietsen in de praktijk en leren tevens verkeersregels. En zij krijgen hulp bij de aanschaf van een goede betaalbare tweedehands fiets.

Welzijn Castricum ondersteunt vrijwilligers die mensen uit de Oekraïne helpen of opvangen.

Aanmelden of inlichtingen: info@welzijncastricum.nl of tel. 0251-656562.