De nieuwe kraan vol in bedrijf.
De nieuwe kraan vol in bedrijf. (Foto: Bert Westendorp)

Nieuwe havenkraan kan twintig ton aan

UITGEEST – Een splinternieuwe kraan bij Jachthaven Zwaansmeerpolder kan schepen tot en met twintig ton in en uit het water halen. De voormalige kraan, werkend met een oude dieselmotor, is inmiddels verkocht aan een haven elders.

Vaarseizoen 1 april van start

Een licht zoemend geluid toont aan dat de nieuw, tweedehands aangeschafte kraan, puur elektrisch werkt. Voor de veiligheid klinkt er een signaal als teken dat de kraan over de rails loopt.

Makkelijker

“Voorheen moesten we de oude kraan zelf sturen, dit is veel makkelijker. En alles werkt ook veel rustiger, we zijn van het lawaai van de dieselmotoren af”, laat tweede havenmeester Jeroen Schoorl weten. Ondertussen bestuurt Peter de Vries, al dertig jaar havenmeester bij Zwaansmeerpolder, de tractor waarmee de schepen naar de kraan gebracht worden. Samen met vijftien zeer gewaardeerde vrijwilligers worden de komende weken zo’n 350 schepen, groot en klein, in het water gehesen.

Vaarseizoen

Met een temperatuur van hooguit negen graden lijkt het voorjaar ver weg. Maar ondanks het grauwe weer begin 1 april traditioneel het vaarseizoen.