Gemeente Uitgeest tekent woondeal

Algemeen

UITGEEST - De afgelopen weken heeft de gemeente Uitgeest intensief gesproken met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit heeft geresulteerd in een intentieverklaring van het ministerie om mee te werken aan het vinden van oplossingen voor het kunnen realiseren van woningbouw in Uitgeest. Onder deze gewijzigde omstandigheden tekende wethouder Jan Schouten 15 maart de woondeal.

Voor de gemeente Uitgeest is de woondeal geen symbolische overeenkomst. De regionale opgave om 30% sociale huur te realiseren, moet ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn. De huidige ruimtelijke mogelijkheden van de gemeente zijn dusdanig beperkt, dat het college besloot eerder om niet te tekenen.

Na overleg ligt er de volgende toezegging van Binnenlandse Zaken: “Gemeente Uitgeest, Provincie Noord-Holland en het Rijk brengen gezamenlijk en met medewerking van het Expertteam woningbouw van het Rijk de ruimtelijke mogelijkheden voor woningbouw in Uitgeest in beeld, met als doel oplossingen te vinden voor het kunnen realiseren van de woningbouw in Uitgeest.” Wethouder Jan Schouten van Uitgeest: “Wij zagen en zien de enorme noodzaak om Nederland te voorzien van voldoende woningen en waarderen de inzet van deze minister op dit vlak. Om en ander waar te kunnen maken heeft Uitgeest mogelijkheden nodig. Vliegverkeer en snelwegen zijn landelijk van belang, maar beperken onze handelingsruimte om te bouwen. Nog los van de geluidsoverlast door de toenemende mobiliteit. Dat het ministerie zich nu met ons inzet om mogelijkheden te realiseren, bood perspectief om onze handtekening te zetten.”