Op de foto (vlnr): Dave, Nancy en Jaap Davidson.
Op de foto (vlnr): Dave, Nancy en Jaap Davidson. (Foto: Siem Weterings)

Jaap Davidson veertig jaar op de markt

Nieuws

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Historici zijn het er vaak niet over eens wat nu het oudste beroep van de wereld is. Er is een top 10 samengesteld met onder anderen moordenaars, spionnen, jagers, kunstenaars, muzikanten en landbouwers. Maar welk beroep zeker niet mag ontbreken in deze lijst is de marktkoopman. Eeuwenlang al reist deze handelaar diverse markten af om zijn koopwaar aan de man, tegenwoordig meestal aan de vrouw, te brengen. Eén van de bekendste gezichten op de markt van Heemskerk (vrijdag) en Beverwijk (woensdag) is Jaap Davidson (59).

door Siem Weterings

De handel werd Jaap met de groentelepel ingegeven. Zijn vader, de bekende bloemenhandelaar van weleer, Jacques (Sjaak) Davidson, had een tuinderij aan de Creutzberglaan in Beverwijk. 

Bloemkolen

Toen Jaap 15 jaar was kwam er een groenteboer langs die van zijn vader bloemkolen kocht. Twee gulden voor een kist met 8 stuks. Jaap was nieuwsgierig en ging de volgende dag op de markt kijken en zag dat deze handelaar ze voor 1 gulden 50 per bloemkool verkocht. “Dat kan ik ook” dacht hij en is toen bloemkolen langs de deur gaan verkopen. Daarna werden het bloemen, enz... en zo is Jaap Davidson op de markt terecht gekomen.

Eerst 4 jaar in dienst van Cor Beentjes, maar dus alweer 40 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Jaap staat nu 10 jaar in Beverwijk en 30 jaar in Heemskerk waar hij nu woont samen met zijn vrouw Nancy. 

Hard werken

Die kent hij al net zo langs als de markt. Daarnaast staan ze wekelijks in Bergen (42 jaar), Haarlem en Zandvoort. Altijd gewend om hard te werken, van ‘s maandags 6:00 uur tot zaterdagavond 20:00 uur. Toen hij 50 werd en Nancy vroeg wat hij voor zijn verjaardag wilde hebben zei hij: “maandag vrij !” Sindsdien weet hij eindelijk wat een weekend is.

Jaap heeft veel bewondering voor zijn vrouw: “Nance heeft 2 bedrijven gehad. Naast het groot brengen van 3 kinderen was ze altijd op de markt aan het helpen”. 

Zoon Dave

Sinds een jaar of 7 is zijn zoon Dave in de zaak gekomen, nu 2 jaar als medecompagnon. Ook zijn andere zoon Sam Davidson staat op markten met groente en fruit, Jaap en Nancy springen daar regelmatig bij. Hetzelfde geldt voor dochter Fleur die vaak op vrijdag in Heemskerk een handje helpt. De familie Davidson is altijd gewend om aan te pakken, dat hebben ze van vader/opa Sjaak geleerd. 

Vrije tijd

Jaap is blij dat hij wat meer vrije tijd heeft zodat hij kan genieten van zijn kleinkind, nummer 2 is op komst. En misschien wat vaker met de camper naar het zuiden.