Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Column Blik van Co: ‘Gemeente Beverwijk als reclamebureau?’

Nieuws

Ken je.... Landgoed Rorik al? Duurzaam bouwen en ondernemen? Op Landgoed Rorik doen ze het gewoon! Dat is de “kop” van een reclame-uiting door de gemeente Beverwijk op Facebook over het Landgoed Rorik. Het bolwerk van D66. Er staat een foto van een soort “vakantiehuisje” met daarin de tekst: duurzaam, voordeel Beverwijk. 

De advertentie vervolgt: Hier zie je een van de vakantiehuisjes die ze helemaal van gebruikte materialen hebben gemaakt! Zo kregen oude deuren en kozijnen een nieuw leven. Kijk je naar de foto van dit “vakantiehuisje” dan krijg je rillingen over heel je lijf. Dit hok kun je onmogelijk een “vakantiehuisje “noemen”. 

Hoeft Landgoed Rorik zich niet aan de wettelijke regels te houden? Daar heersen toch strenge regels voor het bouwen en verhuren van vakantiewoningen. Door al die oude deuren en kozijnen vraag je je af hoe het met de glasverzekering zit. Is dit voor de “vakantiegangers” wel veilig met al dat glas. Is men wel verzekerd bij calamiteiten? Hoe zit het met de vergunningen? Voldoen deze “vakantiehuisjes” aan de eisen voor een ‘logiesfunctie’ volgens artikel 3.1, lid 1, Wet ruimtelijke ordening. Nee, die worden aan alle kanten overschreden.

Overheids-communicatie moet commercieel neutraal zijn

Op het landgoed staan zelfs meerdere eco-lodges, een groepsaccommodatie voor 10 tot 20 personen en tent-plekken. Dit alles in ogenschouw genomen te hebben vraag ik mij serieus af of het College van Burgemeester en Wethouders juist heeft gehandeld om reclame te maken voor een commercieel bedrijf en de wettelijke regels niet zo nauw neemt voor Landgoed Rorik. 

Ik weet me nog te herinneren dat overheidscommunicatie commercieel neutraal moet zijn. Overheidsinstanties mogen zich in hun eigen communicatie niet lenen tot reclame of sluikreclame voor private bedrijven, merken of private personen. Als men toch besluit om een bedrijf, merk of product te noemen, dan moet het college dat zo doen dat zij niet de indruk wekt dat het bedrijf, merk of product wordt aangeprijsd.

Denk aan de concurrenten van het bedrijf: kunnen zij zich benadeeld voelen omdat het College dit bedrijf zogenaamd verkiest boven dat van hen? Denk eens bij voorbeeld aan Belvilla, Roompot, Topparken, Landal en Succesparken. Als (stads)bestuurders moet je iedere schijn van belangenverstrengeling vermijden. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl